Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 13:59

  Πρόστιμο 7,6 δισ. δολ. από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Πολωνίας στη ρωσική Gazprom για τον Nord Stream 2

  Πρόστιμο 7,6 δισ. δολ. από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Πολωνίας στη ρωσική Gazprom για τον Nord Stream 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αρχή για την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Πολωνίας επέβαλε σήμερα πρόστιμο συνολικού ύψους 7,6 δισ. δολαρίων στη ρωσική Gazprom για τον αγωγό Nord Stream 2, ανοίγοντας νέο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης ως προς το συγκεκριμένο έργο για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

  Η συγκεκριμένη κύρωση αυξάνει την πίεση ενάντια στη συγκεκριμένη ενεργειακή σύνδεση η οποία προβλέπεται να μεταφέρει αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία. Η Πολωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια τις αντιρρήσεις τους για τον συγκεκριμένο αγωγό, η υποδομή του οποίου είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, με το επιχείρημα ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, βασική χώρα - transit από την οποία περνούν σήμερα οι βασικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

  Η πολωνική αρχή σημειώνει ότι ο Nord Stream 2 φαλκιδεύει τον ανταγωνισμό και πλήττει "τα συμφέροντα των καταναλωτών". Έδωσε δε στην Gazprom και στους εταίρους της 30 ημέρες προκειμένου να τροποποιήσουν τις συμφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου ώστε να "αποκατασταθούν" οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού. Το πρόστιμο αντιστοιχεί στο 10% των εσόδων της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας και αποτελεί το ύψιστο επιτροπό,ενο πρόστιμο. Η Gazprom ανέφερε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

  "Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη και είναι κακή για το συγκεκριμένο project - σημαίνει ότι πιθανόν να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί", ανέφερε ο Jonathan Lamb, ανώτερος αναλυτής για ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τσεχική επενδυτική τράπςζα Wood & Company, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

  "Παρ' όλο που η Πολωνία είναι μια χώρα της οποίας η εμπλοκή στο project είναι εντελώς έμμεση και δευτερεύουσα, επιβάλλει πρόστιμο στην Gazprom για λόγους μονοπωλιακής νομοθεσίας, κάτι που θα αναγκάσει τους Ρώσους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις".

  Η μετοχή της Gazprom υποχωρεί  κατά 0,8% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του εντείνει την πίεση στη Γερμανία να παύσει το project, μετά και τη δηλητηρίαση του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ