Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 19:47

  Επικρίσεις Κομισιόν στη Σερβία για τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς και ελευθερίας έκφρασης

  Μυστήριο στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκδώσει η Κομισιόν τα 'ευρω-ομόλογα'.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έκανε η Σερβία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση επισημαίνεται ότι έγιναν θετικά βήματα στην οικονομία ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα σε θέματα που αφορούν την πολιτική ομαλότητα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία έκφρασης και την διαφθορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Σερβία έκανε πρόοδο στην εναρμόνιση των οικονομικών κριτηρίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας με εξαίρεση τις δημόσιες προμήθειες όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει διαφάνεια. Στα θέματα της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος παρατηρείται ότι δεν υπήρξε πρόοδος. Προβλήματα εντοπίζονται επίσης και στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις - εκτιμάται - δεν προώθησαν στον βαθμό που θα έπρεπε τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί η πολιτική ομαλότητα. Στις εκλογές της 21ης Ιουνίου του 2020 "έγιναν σεβαστές βασικές ελευθερίες αλλά οι ψηφοφόροι είχαν περιορισμένες δυνατότητες επιλογής εξαιτίας του ελέγχου των περισσότερων ΜΜΕ από τα κυβερνώντα κόμματα" αναφέρεται στην έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Σερβίας να προωθήσει τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς φορείς "για να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ελλείψεις στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις επόμενες εκλογές".

  Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης όπου διαπιστώνεται ότι δεν έγινε καμία πρόοδος. "Οι περιπτώσεις εκφοβισμού, απειλών και βίας κατά των δημοσιογράφων προκαλούν ανησυχία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Για την εξωτερική πολιτική διαπιστώνεται ότι η Σερβία εναρμόνισε την πολιτική της με την Ε.Ε, μόνο κατά το 60% και υπογραμμίζει ότι πρέπει να επέλθει η πλήρης εναρμόνιση κατά την διάρκεια της προ-ενταξιακής περιόδου και όχι μετά την ένταξη.

  Για το ζήτημα του Κοσόβου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά θετικά την επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες και επισημαίνει ότι "η επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο στην διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και του Κοσόβου".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ