Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 19:44

  Τζόρτζ Σόρος: Η καταδίκη της Ουγγαρίας από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για το Πανεπιστήμιο έρχεται πολύ αργά

  Τζόρτζ Σόρος: Η καταδίκη της Ουγγαρίας από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για το Πανεπιστήμιο έρχεται πολύ αργά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καταδίκη της Ουγγαρίας από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την απαγόρευση λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βουδαπέστη το 2019, "έρχεται πολύ αργά", δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου, Τζορτζ Σόρος.

  Νωρίτερα σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ετυμηγορία του έκρινε ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο η μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, εξαιτίας της οποίας το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος αναγκάστηκε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στη Βιέννη.

  Είναι μια "νίκη για τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αλλά "δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Ουγγαρία επειδή οι νόμοι της δεν πληρούν τα κριτήρια ακαδημαϊκής ελευθερίας", και "η κυβέρνηση αυτής της χώρας καταπατά διαρκώς τις αξίες της ΕΕ", ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος σε ανακοίνωσή του.

  Βάσει της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε από την Βουδαπέστη το 2017, τα ξένα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ουγγαρία παρά μόνο αν προσφέρουν μαθήματα και διαθέτουν πανεπιστημιούπολη στη χώρα όπου ιδρύθηκαν. Για τον λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Σόρος, μαύρο πρόβατο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αναγκάστηκε να μεταφέρει τον Νοέμβριο του 2017 το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Βιέννη. Το CEU ιδρύθηκε βάσει της νομοθεσίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

  Οι δικαστές στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν ότι οι όροι που έχει θέσει η Ουγγαρία για τη λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων στο έδαφός της "δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ