Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 19:23

  Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ισπανία για τον τραυματισμό διαδηλώτριας από την αστυνομία

  Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ισπανία για τον τραυματισμό διαδηλώτριας από την αστυνομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Ισπανία για τα τραύματα που υπέστη διαδηλώτρια κατά τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, το 2014, από την αστυνομία.

  "Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 (για την ελευθερία της συνάθροισης) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου", έκρινε ομόφωνα το ΕΔΔΑ.

  Η ενάγουσα, που γεννήθηκε το 1967, είχε συμμετάσχει τον Φεβρουάριο του 2014 στο Βαγιαδολίδ (βορειοδυτική Ισπανία) σε μια διαδήλωση κατά των δημοσιονομικών περικοπών και της αύξησης της ανεργίας.

  Μετά το τέλος της διαδήλωσης, που είχε δηλωθεί στις αρχές, μία ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών συνέχισε την πορεία της και σταμάτησε σε μια πλατεία μπροστά από ένα εστιατόριο όπου εκείνη την ώρα γευμάτιζαν προσωπικότητες της πολιτικής. Ύψωσε ένα πανό που έγραφε "Στοπ στην ποινικοποίηση των κοινωνικών διαδηλώσεων", αναφέρει το δικαστήριο, δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια ανακοίνωση.

  Κατά τη διάλυση αυτών των διαδηλωτών η ενάγουσα χτυπήθηκε με γκλομπ, τραυματίζοντάς την στο στόμα, στο χέρι και στο κεφάλι και προκαλώντας της "μόνιμη αναπηρία", συνεχίζει το ΕΔΔΑ.

  "Το Δικαστήριο κρίνει ειδικότερα πως η αυθόρμητη διαδήλωση ήταν ειρηνική έως τη διάλυσή της από την αστυνομία, και πως η ενάγουσα ούτε συνελήφθη ούτε προσήχθη για βία. Η χρήση βίας από την αστυνομία ήταν ως εκ τούτου αδικαιολόγητη και αναλύεται σε ένα δυσανάλογο πλήγμα των δικαιωμάτων της ενάγουσας", θεωρεί το ΕΔΔΑ.

  Η Ισπανία θα πρέπει να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 248,10 ευρώ για έξοδα και δαπάνες, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ