Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 17:12

  Berenberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας προεδρίας Biden για τις ΗΠΑ

  Berenberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας προεδρίας Biden για τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ περιγράφει σε ανάλυσή του ο οίκος Berenberg, κάνοντας λόγο για μια σταθερή ανάκαμψη που συνδυάζεται με την εκλογική αβεβαιότητα.

  Σύμφωνα με τον οίκο, το outlook των ΗΠΑ εξαρτάται από την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις των εκλογών. Η χώρα αποτελεί μια περίπλοκη περίπτωση καθότι η οικονομία αποδίδει μεν, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά σχίσματα.

  Η στήριξη που διοχέτευσε η κυβέρνηση στην οικονομία τονώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ ανοδικά κινείται και η αποταμίευση. 

  Η Berenberg αναμένει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, με την Fed να είναι πολύ πιο επιθετική στην επέκταση του ισολογισμού και τη νομισματική της χαλάρωση. 

  Ο οίκος σχολιάζει και τις πιθανές επιπλοκές από την εκλογική κόντρα Trump-Biden.

  Η πλατφόρμα Biden προβλέπει άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις δαπάνες τους φόρους και τις ρυθμίσεις. Ειδικότερα προβλέπει:

  -7,5 τρισ. δολάρια σε νέες δαπάνες, μεγάλο μέρος των οποίων θα διοχετευτεί στην Πράσινη Νέα Συμφωνία, τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων και των λιγότερο προνομιούχων και την υγειονομική περίθαλψη. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση και τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά να επιδράσει αρνητικά στις επιχειρηματικές επενδύσεις. 

  -5,5 τρισ. δολάρια από αυξήσεις φόρων, που θα αντληθούν από επιχειρήσεις και εύπορους ιδιώτες. Ο οίκος σχολιάζει πως οι υψηλότεροι φόροι θα μειώσουν την μετά φόρων απόδοση κεφαλαίων αλλά και τα κέρδη και τη δυνητική ανάπτυξη. 

  -ευρύ δίκτυο ρυθμίσεων: επιθετικές ρυθμίσεις υπέρ της εργασίας, της πράσινης ατζέντας και της μετανάστευσης και κατά των ορυκτών καυσίμων. Ο οίκος σχολιάζει ότι πρόκειται για μια δραματική ενίσχυση στον παρεμβατισμό του κράτους στη διαχείριση της οικονομίας. 

  Ο Biden έχει προβάδισμα και οι δημοκρατικοί ενδέχεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Το εκλογικό ρίσκο για τον Biden και τους Δημοκρατικούς περιστρέφεται γύρω από τις ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, την οπισθοχώρηση στην προοδευτική ατζέντα και στο κοινωνικό σχίσμα. 

  Αν ο Biden νικήσει, πόσα από τα υπεσχημένα θα υολοποιήσει, είναι το ερώτημα που θέτει ο οίκο. Εξαρτάται, απαντάει. Από το ποιος θα ελέγχει τη Φερουσία και από το εάν ο Biden θα είναι ένας ήπια προοδευτικός Δημοκρατικός στα εργασιακά ή αν θα προωθήσει την προεκλογική του ατζέντα. 

  Σχολιάζοντας τις οικονομικές συνέπειες μιας προεδρίας Biden, η Berenberg εκτιμά ότι αν ο Biden ακολουθήσει μια ήπια πορεία και ρίξει τον τόνο των προτάσεών του, οι επιπτώσεις για την οικονομία θα είναι μεικτές και ήπια αρνητικές για τη δυνητική ανάπτυξη. Εάν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η προοδευτική ατζέντα, αυτό θα είναι μεγάλο μείον για τις επιχειρήσεις, τα κέρδη και τη δυνητική ανάπτυξη: οι υψηλότεροι φόροι στο κεφάλαιο και τους εύπορους θα μπορούσαν να πλήξουν τη χρηματιστηριακή αγορά και το αμερικανικό δολάριο. Η στήριξη Biden στην κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τις δημόσιες υποδομές είναι αρνητική για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο οίκος ξεχωρίζει τρία θετικά: τη χαλάρωση των περιορισμών στην μετανάστευση, την αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους και τις πιο λογικές και αξιόπιστες εμπορικές πολιτικές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ