Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Οκτ-2020 15:37

  Υπόδικος για το μεταναστευτικό ο Σαλβίνι;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Ως υπουργός Εσωτερικών ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία, απειλούσε όσους τολμούν να διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Τώρα απειλείται ο ίδιος με ποινική δίωξη.

  Ο Σαλβίνι αναμένεται να παρουσιαστεί, το βράδυ του Σαββάτου, ενώπιον των δικαστικών της Κατάνης, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο γραμματέας της Λέγκα θα παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε εκατόν τριάντα έναν μετανάστες. Είναι η υπόθεση του πλοίου "Γκρεγκορέτι": τον Ιούλιο του 2019 ο Σαλβίνι μπλόκαρε επί τέσσερις ημέρες τους διασωθέντες που βρίσκονταν στο σκάφος. Δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι, μέχρι να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διότι ο επικεφαλής της Λέγκα τους θεωρούσε "απειλή για την εθνική ασφάλεια".

  Τώρα ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Σαλβίνι παραβίασε τον νόμο (στερώντας τους ένα ασφαλές λιμάνι) ή αν πρόκειται για μία πολιτική απόφαση και στρατηγική. Η δικάσιμος διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έκανε απλά και μόνον το καθήκον του, για να υπερασπιστεί την χώρα του, λέγοντας μάλιστα ότι και ο Κόντε με τα Πέντε Αστέρια είχαν εγκρίνει την γραμμή αυτή. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το δικαστήριο οργανώθηκε κινητοποίηση αριστερών ομάδων, με τη συμμετοχή και της ιταλικής Κεντροαριστεράς. Κατηγορούν τον Ματτέο Σαλβίνι ότι ήταν και είναι έτοιμος να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για την πολιτική του καριέρα.

  Ανταγωνισμός από τα δεξιά

  Λέγεται ότι ο δικαστής είναι πολύ πιθανό να ζητήσει νέα στοιχεία για περαιτέρω εμβάθυνση πριν λάβει την οριστική του απόφαση. Η οποία μπορεί να επηρεάσει, σε ένα βαθμό, το όλο πολιτικό μέλλον του Σαλβίνι. Προς το παρόν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας (που με 16% στη πρόθεση ψήφου διεκδικούν την ηγεσία όλης της συντηρητικής παράταξης), αλλά και τις εντάσεις μέσα στην Λέγκα. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, είναι σαφές ότι έχει ήδη αποδυναμώσει τον άλλοτε πανίσχυρο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα.

  Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές πάντως δεν αποκλείεται να δούμε, σύντομα, μια θεαματική πολιτική στροφή με την προσχώρηση της Λέγκα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ουσιαστικό περιορισμό των γνωστών της ρατσιστικών διαθέσεων. Θα ήταν ένας τρόπος για να επιχειρήσει να σπάσει το κόμμα του Σαλβίνι την απομόνωση στην οποία βρίσκεται- και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ