Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Οκτ-2020 09:14

  "Φιλελεύθερος της Κύπρου": Η ΕΕ "έσβησε" τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

  μακρόν-αναστασιάδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με πρόσχημα τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών από ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων από το οποίο "έσβησαν" τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". 

  Το κείμενο συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οικοδομήθηκε λαμβάνοντας υπόψη το στόχο ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, να μην τιναχθεί στον αέρα ο επικείμενος διάλογος που θα ξεκινήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και να υποβοηθηθεί η προσπάθεια που αναλαμβάνουν Μέρκελ και Μισέλ. 

  Η ΕΕ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι "θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου". Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία, σύμφωνα και με τη δήλωση Αναστασιάδη, καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται υπό επιτήρηση προκειμένου να αλλάξει την προσέγγισή της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

  Η Λευκωσία θεωρεί επίσης το λεκτικό της παραγράφου 20 αρκετά σημαντικό ως προς το τι αναμένει η ΕΕ να πράξει η Τουρκία μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ωστόσο, στην παράγραφο 17 καταγράφεται ένα γκρίζο σημείο αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου". Αναφορά η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια μορφή ανοχής της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.

  Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το κείμενο των συμπερασμάτων κάνοντας αναφορά στα όσα αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία και λαμβάνοντας υπόψη τη διπλωματική προσπάθεια που θα αναληφθεί το επόμενο διάστημα. 

  Η θετική προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν ό,τι ζητούσαν και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη.

  Τα συμπεράσματα ήγειραν νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να μιλούν για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ