Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 14:15

  Δημοσκόπηση: Η πανδημία δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υποστήριξη των Αυστριακών προς την ΕΕ

  Δημοσκόπηση: Η πανδημία δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υποστήριξη των Αυστριακών προς την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού είχε έως τώρα μόνον μικρές επιπτώσεις στην αποδοχή των Αυστριακών της συμμετοχής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι επτά στους δέκα, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (ΑΕΕΠ), της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα.

  Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Πάουλ Σμιντ, μόνον το 14% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 14ης και 29ης Σεπτεμβρίου, τάσσεται κατά της παραμονής της Αυστρίας στην ΕΕ και σε ποσοστό 70% την επικροτούν.

  Το 16% απάντησε „δεν γνωρίζω" ή δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ σε αυτή την ομάδα ο αριθμός των γυναικών είναι διπλάσιος από εκείνον των ανδρών (21% έναντι 10%), ενώ το ένα τέταρτο των νεότερων σε ηλικία, μεταξύ 16 και 29 ετών, όπως επίσης εκείνων με βασική υποχρεωτική παιδεία, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση αναποφάσιστο.

  Την περίοδο του lockdown στην Αυστρία (Μάρτιος / Απρίλιος 2020), η αποδοχή από τον πληθυσμό της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ ήταν 73% και το ποσοστό των αντιπάλων βρισκόταν στο 13%, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου παρατηρείται μία μικρή μείωση της αποδοχής στο 70%, ενώ η επιθυμία για έξοδο από την ΕΕ είναι σχετικά σταθερή - στο 14%.

  "Το άμεσο μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα, αλλά οι αποφασιστικές κοινές απαντήσεις όσον αφορά την οικονομική βοήθεια επί τόπου και την προμήθεια εμβολίων για όλους τους ανθρώπους στην Ένωση, θα ήταν ένα ΄κβαντικό άλμα΄ στην ευρωπαϊκή συνεργασία και θα απομακρύνει εκ των προτέρων από τα πανιά τον άνεμο τυχόν τάσεων εθνικοποίησης", επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ.

  Ως σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά 62 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία του από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση -- την 1 η Ιανουαρίου 1995 -- σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τάσσονταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με το μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70 % και των αντιπάλων στο 22 %.

  Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80 %, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33 % που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.

  Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία, πριν από 26 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ