Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 13:56

  Η Άγκυρα εμμένει στην επιθετική ρητορική

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Με θετικά στοιχεία αλλά μακριά από τη πραγματικότητα χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου της ΕΕ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωσή του. Στα θετικά συγκαταλέγει την αναφορά στις διερευνητικές επαφές.

  Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπ. Εξωτερικών τονίζει ότι το μόνο αντικείμενο αυτών των επαφών δεν είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών αλλά η διευθέτηση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Χαρακτηρίζει άκρως αρνητικό το ότι δεν υπάρχει αναφορά στους Τουρκοκύπριους και επιμένει ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων θα συνεχίσει έρευνες στην Κύπρο έως ότου καθίσουν στο τραπέζι για μια δίκαιη κατανομή οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους ή έως ότου λυθεί το κυπριακό.

  Το ότι δεν προέκυψαν κυρώσεις αλλά έκκληση για διάλογο είναι θετικό για την Άγκυρα. Και αυτό επισημαίνεται και στον τύπο. Εξ άλλου τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ήδη προεξοφλήσει ότι δεν θα προκύψουν κυρώσεις από την σύνοδο. Ο Ταγίπ Ερντογάν την τελευταία εβδομάδα είχε επιδοθεί σε μαραθώνιες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών.

  Θα ληθεί ο γόρδριος δεσμός στην ανατολική Μεσόγειο;

  Όμως η ανακοίνωση συντηρεί την επιθετική ρητορική και προς την ΕΕ, αλλά και προς την Κύπρο. Προσθέτει πως το ότι χαρακτηρίζονται παράνομες η ενέργειες της Τουρκίας για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά της, όπως και η ρητορική των κυρώσεων δεν αποτελούν εποικοδομητική προσέγγιση. Διαμηνύει δε στην ΕΕ ότι πρέπει να καταλάβει πως δεν οδηγεί πουθενά αυτή η ρητορική.

  Οι επόμενες μέρες και η πορεία του διαλόγου με την Ελλάδα θα δείξουν κατά πόσο θα δοθεί χώρος στην διπλωματία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός στην ανατολική Μεσόγειο.

  Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ