Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 11:51

  ΗΠΑ: Σε ποιες περιπτώσεις Πενς και Πελόζι παίρνουν τα ηνία της προεδρίας

  Ανηψιά του Τραμπ μηνύει τον Αμερικανό πρόεδρο για “διακεκριμένη απάτη” εις βάρος της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη δυνατότητα να παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του έχει ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος διεγνώσθη με κορονοϊό. 

  Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω  του λογαριασμού του στο twitter δήλωσε πως το τεστ κορονοϊού είναι θετικό και πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ,  μπαίνουν σε καραντίνα. 

  Σύμφωνα με το άρθρο 3 τροπολογίας του Συντάγματος (Section 3)  που εγκρίθηκε το 1967 μετά τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι το 1963, ο Τραμπ θα μπορούσε να δηλώσει γραπτώς πως δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς τότε θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος με τον Τραμπ ωστόσο να διατηρεί το αξίωμά του. Ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ξανά τα ηνία της εξουσίας αφού δηλώσει πάλι γραπτώς πως είναι έτοιμος. Υπάρχει επίσης και άρθρο που αναφέρει πως ένας πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από την εξουσία, εάν για παράδειγμα το υπουργικό συμβούλιο κρίνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. 

  Κατά το παρελθόν τρεις φορές Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία. Συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου 1985, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν προχώρηση σε μια μικρή επέμβαση μετά από πρόβλημα που προέκυψε όπως έδειξε η κολονοσκόπηση στην οποία είχε υποβληθεί. Υπέγραψε μια επιστολή όπου και δήλωσε ότι έλαβε υπ' όψιν του τις διατάξεις του συντάγματος. Ο αντιπρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος ανέλαβε την εξουσία για σχεδόν οκτώ ώρες. Έπειτα ο Ρήγκαν εξέδωσε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι ήταν σε θέση να συνεχίσει τα καθήκοντά του.

  Στις 29 Ιουνίου 2002, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικαλέστηκε το άρθρο 3, μεταφέροντας προσωρινά τις εξουσίες του στον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι πριν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Ο Τσένι διετέλεσε πρόεδρος για λίγες ώρες. Στις 21 Ιουλίου 2007, ο Μπους ακολούθησε πάλι την ίδια τακτική πριν από άλλη κολονοσκόπηση και παρέδωσε ξανά την εξουσία για λίγες ώρες στον Τσέινι. 

  Τι γίνεται αν δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία ο Μάικ Πενς

  Σε περίπτωση που και ο Μάικ Πενς νοσήσει και δεν μπορεί και αυτός να αναλάβει την εξουσία τότε η Πελόζι ενδεχομένως να χρειασθεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής και ο pro tempore (προσωρινός, έναντι του αντιπροέδρου των ΗΠΑ που τυπικά έχει και αυτό τον τίτλο) πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

  ΠΗΓΗ: Reuters, CNN

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020