Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 12:11

  Υποσχέσεις για μελλοντικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα λάβει η Λευκωσία για να πει το "ναι" για τη Λευκορωσία

  Υποσχέσεις για μελλοντικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα λάβει η Λευκωσία για να πει το "ναι" για τη Λευκορωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο για τη Λευκορωσία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με το να αποσυνδέσει την ξεχωριστή αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία έχει εκθέσει τα μειονεκτήματα στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

  Όπως επισημαίνει το Reuters, στη σημερινή συνεδρίαση οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Κύπρο να δεχθεί την επιβολή οικονομικών κυρώσεων  προς τη Λευκορωσία μετά από τις εκλογές που έγιναν τον Αύγουστο στη χώρα και θεωρούνται εν πολλοίς παραποιημένες.

  Οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την απαράδεκτη βία εναντίον των διαδηλωτών στη Λευκορωσία και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

  Επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να επιβληθούν "περιοριστικά μέτρα" χωρίς καθυστέρηση.

  Η Κύπρος από την πλευρά της δηλώνει ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και να στείλει έτσι ένα μήνυμα στην τελευταία ότι οι δραστηριότητες γεωτρήσεων κατά μήκος των ακτών του νησιού, είναι απαράδεκτες.

  Κύπριοι αξιωματούχοι επικαλούνται μάλιστα μια συμφωνία τον Αύγουστο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών για την έγκριση επιβολής κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο είναι σημαντικά.

  Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν υπάρχει κάτι να έχει συμφωνηθεί για την Τουρκία.

  Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει ότι "υπάρχει μεγάλη πολιτική δραστηριότητα στα υψηλότερα επίπεδα, για να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας".

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ομοφωνία στην εξωτερική πολιτική και η τεταμένη σχέση της με την Τουρκία, έχουν εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ικανότητα της ΕΕ να ασκεί την επιρροή της στο εξωτερικό.

  Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν στο Reuters ότι μια λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια υπόσχεση προς την Κύπρο για αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά στο μέλλον.

  "Η ιδέα είναι να απειλήσουμε την Τουρκία με αντίποινα εάν συνεχίσει τις γεωτρήσεις και άλλες προκλήσεις στα κυπριακά και ελληνικά ύδατα", ανέφερε ένας άλλος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

  "Αυτό έχει σκοπό να δοθούν εγγυήσεις στην Κύπρο και να πειστεί η Λευκωσία να άρει το βέτο της για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ