Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 23:08

  Αυστρία: Στο 9,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς

  Αυστρία: Στο 9,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κρίση του κορονοϊού προξενεί ένα μεγάλο κενό στα δημόσια οικονομικά στην Αυστρία, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2020 η χώρα σημείωσε έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ ή 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ, και αυτό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σημαίνει επιδείνωση κατά 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

  Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,4% (ή έξι δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12% (ή 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ), με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται πλέον στο 82,6% του ΑΕΠ.

  Η κρίση του κοροναϊού "τελειώνει τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού", ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας.

  Ο λόγος για το έντονο έλλειμμα ήταν μία σημαντική αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με την κρίση, με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων, ειδικότερα των φορολογικών εσόδων.

  "Ο δείκτης χρέους αυξήθηκε κατά 12,1 ποσοστιαίες μονάδες σε 82,6% του ΑΕΠ, ενώ, μεταξύ 2015 και 2019, η Αυστρία είχε μειώσει το δημόσιο χρέος της από 84,9% σε 70,5%, πλησιάζοντας με τον τρόπο αυτό το κριτήριο του Μάαστριχτ, που βρίσκεται στο 60%", επισήμανε στις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας.


  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020