Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 07:51

  Η Αρμενία ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν τις επιθέσεις κατά αμάχων

  Η Αρμενία ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν τις επιθέσεις κατά αμάχων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Αζερμπαϊτζάν ζητεί η Αρμενία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια πρωτόγνωρη στα ευρωπαϊκά νομικά χρονικά κίνηση αιτήματος λήψης προσωρινών μέτρων κατά ενός κράτους από ένα άλλο.

  Η κίνηση αυτή, δεδομένου πως τα προσωρινά μέτρα του ΕΔΔΑ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα (όπως έχουν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου), έχει υψηλό συμβολισμό και πιθανόν, όπως εκτιμούν  νομικές πηγές, αποτελεί ένα τεστ για το πώς μπορεί να επιλύονται οι διαφωνίες ή οι εντάσεις μεταξύ κρατών σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων (σε επείγουσες καταστάσεις δηλαδή).

  Γι' αυτό και πιθανόν, σύμφωνα με τις ίδιες νομικές πηγές, η κίνηση αυτή μπορεί να έχει (με βάση προβολές στο μέλλον ή όσα συμβαίνουν στην Κύπρο) και ελληνικό ενδιαφέρον. Παράλληλα έχει αξία ότι την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην εποπτεία του οποίου βρίσκεται το ΕΔΔΑ) έχει η Ελλάδα κατά το τρέχον εξάμηνο.

  Η αίτηση

  Στην αίτηση για προσωρινά μέτρα που υπέβαλε η Αρμενία κατά του Αζερμπαϊτζάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητεί από το Δικαστήριο να υποδείξει στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου με τη λήψη προσωρινών μέτρων:

  - Να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των οικισμών αμάχων σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Artsakh 

  - Να σταματήσει τις αδιάκριτες επιθέσεις

  - Να σταματήσει να στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό, τα αντικείμενα πολιτών και τους οικισμούς.

  Το αίτημα υποβλήθηκε με αριθμό αίτησης 42521/20 και εξετάζεται επί του παρόντος.

  Όπως αναφέρει το δικαστήριο "σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, το ΕΔΔΑ μπορεί να υποδείξει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος Μέρος με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

  Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, "ισχύουν μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ