Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 16:57

  Απαισιόδοξες οι μεγάλες τράπεζες - Σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία κατά 80% "βλέπει" η Société Générale

  Απαισιόδοξες οι μεγάλες τράπεζες - Σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία κατά 80% "βλέπει" η Société Générale
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πιθανότητες μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου 2020 έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές μεγάλων τραπεζικών ομίλων, που θεωρούν πλέον ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει πιθανότητες 50% ή και περισσότερες.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεσμεύεται από όλες τις υποχρεώσεις που είχε ως μέλος της Ένωσης και άρα συμμετέχει ντε φάκτο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX), την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Νωρίτερα σήμερα, Βρυξέλλες και Λονδίνο επανεκκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους για μια συμφωνία, με διπώματική πηγή να σημειώνει στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει μία βελτίωση όσον αφορά το μεταξύ τους κλίμα.

  Οι αναλυτές, ωστόσο, και των έξι τραπεζών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τον Ιούνιο είναι σήμερα πιο απαισιόδοξοι για την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως λόγω του νομοσχεδίου που εισήγαγε στο βρετανικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και το οποίο παραβιάζει συγκεκριμένες διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, κυρίως σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

  Η ΕΕ έχει απειλήσει με λήψη νομικών μέτρων κατά της Βρετανίας για παραβίαση διεθνούς συνθήκης εάν το ν/σ δεν αποσυρθεί.

  Πλέον απαισιόδοξη εμφανίζεται η Société Générale, που σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου "τραυμάτισε σοβαρά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών" και ότι η πιθανότητα μιας εξόδου της Βρετανίας από την ενιαία αγορά χωρίς συμφωνία αγγίζει πλέον το 80%, έναντι 17% που της έδινε τον Ιούνιο.

  Η γερμανική Commerzbank, την ίδια στιγμή, δίνει στο ενδεχόμενο του πλέον σκληρού Brexit ποσοστό πιθανοτήτων λίγο κάτω του 50%, έναντι 10% που του έδινε τον Ιούνιο, με στελέχη της να προειδοποιούν ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, το πλήγμα για τη βρετανική λίρα θα ήταν σκληρότατο και θα οδηγούσε σε υποτίμησή της κατά περίπου 10%.

  Η στερλίνα έχει χάσει 5% της αξίας της μέσα στον Σεπτέμβριο.

  Η ING υπολογίζει τις πιθανότητες του "no deal" στο 50%, έναντι 40% προ τριών μηνών. Μόνον ένα μικρό μέρος του κινδύνου έχει ήδη ενσωματωθεί στην τιμή της στερλίνας, σημειώνει ο οικονομολόγος James Smith, που εκτιμά ότι σε τέτοια περίπτωση το βρετανικό νόμισμα θα πλησιάσει σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ.

  Σε πιο αναλυτική εκτιμήσή της, η Standard Chartered βλέπει 50% πιθανότητες για συμφωνία, 20% πιθανότητες για παράταση της μεταβατικής περιόδου και 30% πιθανότητες για Brexit από την ενιαία αγορά χωρίς συμφωνία.

  Η JP Morgan, που δεν αποτελεί μέρος της έρευνας του Reuters, εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή σε εκείνο του no deal, το βρετανικό ΑΕΠ θα υποστεί ζημία τουλάχιστον 3% το 2021.

  Οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, είναι μία στις 3 (περί το 33%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ