Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 15:17

  Ελβετικό εφετείο ανατρέπει προηγούμενη αθωωτική απόφαση για παράνομη είσοδο διαδηλωτών για το κλίμα στην Credit Suisse

  Ελβετικό εφετείο ανατρέπει προηγούμενη αθωωτική απόφαση για παράνομη είσοδο διαδηλωτών για το κλίμα στην Credit Suisse
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ελβετικό εφετείο ανέτρεψε σήμερα απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε αθωώσει 12 ακτιβιστές για το κλίμα για την παράνομη είσοδό τους στην Credit Suisse με το επιχείρημα ότι, αν και παράνομες, οι ενέργειές τους υπαγορεύονταν από τον "επικείμενο κίνδυνο" της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

  Η αναπάντεχη ετυμηγορία του περασμένου Ιανουαρίου είχε εμπνεύσει και άλλες ενέργειες πολιτικής ανυπακοής από ακτιβιστές για το κλίμα, περιλαμβανομένων εκείνων εναντίον τραπεζών που χρηματοδοτούν σχέδια ορυκτών καυσίμων, και θεωρήθηκε ότι δημιουργούσε ένα σημαντικό προηγούμενο για υποθέσεις που θα ακολουθούσαν.

  Η υπόθεση πήγε αρχικά στο δικαστήριο όταν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές, αρνήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο για παράνομη είσοδο στην τράπεζα τον Νοέμβριο του 2018. Ντυμένοι με τη λευκή στολή του τενίστα, υποδύθηκαν τον διάσημο τενίστα Ρότζερ Φέντερερ προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή στη συμφωνία χορηγίας που έχει κάνει με την τράπεζα και από την οποία θέλουν να αποσυρθεί.

  Ο δικαστής Κριστόφ Μεγιάρ είπε σήμερα στο εφετείο πως ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής είναι όντως "επικείμενος", αλλά οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει άλλα μέσα διαμαρτυρίας.

  Επέβαλε πρόστιμα 100-150 ελβετικών φράγκων στον κάθε έναν από τους κατηγορουμένους.

  Ο εισαγγελέας Ερίκ Κοτιέρ, που ηγήθηκε της έφεσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. "Είναι μια προειδοποίηση με την έννοια ότι πρέπει να σέβεστε το σύστημα όπως και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης σε αυτή τη χώρα", είπε στους ακτιβιστές για το κλίμα έξω από το δικαστήριο.

  Ο Κοτιέρ αποδοκιμάστηκε από ακτιβιστές που κρατούσαν ρακέτες του τένις.

  Η Μαρί-Πομ Μουανά, συνήγορος υπεράσπισης, δήλωσε πως η σημερινή απόφαση "ευνοεί τα συμφέροντα μιας τράπεζας σε βάρος του μέλλοντός μας και αυτού του είδους οι αποφάσεις μας προκαλούν ανησυχία και απόγνωση. Οπωσδήποτε θα την εφεσιβάλουμε", είπε επευφημούμενη από διαδηλωτές.

  Ο εκπρόσωπος της Credit Suisse Ζαν-Πολ Νταρμπελέ δήλωσε πως η τράπεζα είναι δεσμευμένη στην προστασία του κλίματος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι έχει καταστήσει τουλάχιστον 300 δισ. ελβετικά φράγκα διαθέσιμα για βιώσιμη χρηματοδότηση για τα επόμενα δέκα χρόνια.

  Δικηγόροι των ακτιβιστών είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως μια νέα υπερασπιστική γραμμή που αποκαλέστηκε "κατάσταση αναγκαιότητας", λέγοντας πως οι ενέργειές τους κατέστησαν απαραίτητες λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής, και ο δικαστής που χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση συμφώνησε.

  Το κλίμα στην Ελβετία γίνεται όλο και θερμότερο με περίπου διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο αλλάζοντας δραματικά τα περίφημα ορεινά τοπία της, διασπώντας τους κάποτε ισχυρούς παγετώνες.

  Στο πλαίσιο της δίκης, Ευρωπαίοι επιστήμονες και ειδικοί κατέθεσαν συμβολές στην υπεράσπιση για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους, λέγοντας πως η Ελβετία "είναι πολύ πίσω" στην εφαρμογή νομοθεσίας για τη μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  Σε ένα άλλο πλήγμα, διαδηλωτές για το κλίμα που είχαν κατασκηνώσει παράνομα κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Βέρνη απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από την αστυνομία.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ