Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 17:56

  Κύπρος: Ενωμένοι στη δέσμευση να αναπτύξουμε στο έπακρο και με βιώσιμο τρόπο τους πόρους της Αν. Μεσογείου

  Κύπρος: Ενωμένοι στη δέσμευση να αναπτύξουμε στο έπακρο και με βιώσιμο τρόπο τους πόρους της Αν. Μεσογείου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "H σημερινή διαδικτυακή τελετή καταδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, αφού, ενώ λόγω συνθηκών απέχουμε χιλιάδες μίλια, είμαστε όλοι ενωμένοι στην κοινή μας δέσμευση, αλλά και στη συλλογική μας προσπάθεια, να αναπτύξουμε στο έπακρο και με βιώσιμο τρόπο τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου", τόνισε σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου κατά την διαδικτυακή τελετή υπογραφής του καταστατικού του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum- EMGF.

  Στην παρέμβασή της η κ. Πηλείδου εξήρε, επίσης, τη στάση των ιδρυτικών χωρών του Φόρουμ (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), καθώς άφησαν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές ή άλλες διαφορές και αξιοποιώντας συνέργειες, σε πνεύμα συνεργασίας, πέτυχαν το ιστορικό ορόσημο της επίσημης εγκαθίδρυσης του EMGF, 20 μόλις μήνες μετά την αρχική πρωτοβουλία της Αιγύπτου τον Ιανουάριο του 2019.

  Η Κύπρος, εξήγησε η υπουργός Ενέργειας, υποστήριξε εξαρχής τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, της οποίας απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, με το να φέρνει στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

  Η κ. Πηλείδου τόνισε, παράλληλα, πως βασική αρχή του EMGF, η οποία καταγράφεται και στη Κοινή Διακήρυξη που αναγνώστηκε στο τέλος της τελετής, είναι πως θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του σε ό,τι αφορά στους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Επισήμανε δε πως ο οργανισμός δεν αποκλείει οποιαδήποτε χώρα, με το καταστατικό του να αναφέρει ρητά ότι "κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υποβάλει αίτηση προσχώρησης ως μέλος και κάθε άλλη χώρα, περιφερειακός ή διεθνής οργανισμός, μπορεί να υποβάλει αίτηση προσχώρησης ως παρατηρητής, υπό την προϋπόθεση ότι συμμερίζεται τις ίδιες αξίες και στόχους με το EMGF, καθώς και την προθυμία να συνεργαστεί προς όφελος ολόκληρης της περιοχής".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ