Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 15:33

  Ρουμανία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αύξηση 40% στις συντάξεις

  Ρουμανία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αύξηση 40% στις συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.58

  Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ψήφισε σήμερα υπέρ της αύξησης όλων των κρατικών συντάξεων κατά 40%, ανατρέποντας τη μικρότερη αύξηση της κεντρώας κυβέρνησης μειοψηφίας και ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, δύο μήνες πριν τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

  Η κεντρώα κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν, που έχει αυξήσει τις συντάξεις κατά 14% και έχει προσπαθήσει να περιορίσει άλλες πρωτοβουλίες για δημόσιες δαπάνες από βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα προσφύγει κατά της σημερινής αύξησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

  Εάν η προσφυγή αποτύχει, ο κεντρώος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα μπορεί επίσης να κερδίσει λίγο χρόνο καθυστερώντας να υπογράψει την απόφαση ώστε να καταστεί νόμος, με την ελπίδα ότι οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε μια νέα πλειοψηφία και έτσι θα αποφευχθεί μια μεγαλύτερη τρύπα στα δημόσια οικονομικά.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο ενώ αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές δεν θα καλύψουν ένα τέτοιο έλλειμμα.

  Η αύξηση του 40% εγκρίθηκε αρχικά πέρυσι από το τότε κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, που παραμένουν η μεγαλύτερη παράταξη στο Κοινοβούλιο, παρόλο που ο υπουργός τους επί των Οικονομικών είχε προειδοποιήσει τότε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις υψηλότερες δαπάνες.

  Πριν ακόμα από την πανδημία του κορονοϊού, η Ρουμανία ήταν αντιμέτωπη με ένα διευρυνόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν τοποθετήσει τη Ρουμανία στην κατώτερη επενδυτική τους βαθμίδα με αρνητικές προοπτικές. Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι η πανδημία θα οδηγήσει το φετινό έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3,8%.

  Η χώρα έχει καταγράψει 114.648 κρούσματα κορονοϊού και 4.503 θανάτους από τα τέλη Φεβρουαρίου.

  Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχασαν την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, έχουν δει τη δημοτικότητα τους να μειώνεται στο μισό μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Στο μεταξύ οι Φιλελεύθεροι του Λούντοβιτς Όρμπαν έχουν καλές πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ