Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 07:53

  Τι επιλέγουν να αγοράσουν επενδυτές με ρευστότητα $3,4 τρισ. εν μέσω πανδημίας

  Τι επιλέγουν να αγοράσουν επενδυτές με ρευστότητα $3,4 τρισ. εν μέσω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξενοδοχεία, αγωγοί, μίνι μάρκετ και ομόλογα αυτοκινητοβιομηχανιών είναι μεταξύ των assets που απέκτησαν κάποιοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων καθώς αναζητούσαν αξία σε έναν κόσμο που βρισκόταν σε αναστάτωση εξαιτίας του κορονοϊού.

  Από συνεντεύξεις με ταμεία διαχείρισης κρατικού πλούτου, συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές κεφαλαίων από την Ασία και την Ευρώπη που αθροιστικά διαχειρίζονται περί τα 3,4 τρισ. δολάρια, ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: πολλοί από αυτούς αποφεύγουν την υπερθερμασμένη χρηματιστηριακή αγορά. 

  Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αγορών, οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Φοβούνται πως μεγάλο μέρος της ανάκαμψης των αγορών και των αποτιμήσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων αποδίδεται στα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, τα μαζικά μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών και την κρατική δημοσιονομική στήριξη, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποσύρονται τους προσεχείς μήνες. 

  Με τις αξίες των assets να δείχνουν διογκωμένες, ακόμη και σε ελκυστικούς, αυτή την περίοδο, τομείς όπως η υγεία και η τεχνολογία, πολλοί περιμένουν μια πιθανή δεύτερη επιβράδυνση όταν τα λήξουν τα μέτρα στήριξης αλλά προτού οι μαζικοί εμβολιασμοί αρχίσουν να ενθαρρύνουν τις οικονομίες να κάνουν επανεκκίνηση χωρίς να διακινδυνεύουν ταχεία εξάπλωση του ιού.

  Μίνι μάρκετ, αγωγοί

  Το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Σιγκαπούρης, GIC, κοιτάζει σε "λιγότερο αγαπημένους" τομείς, από τη λιανική έως τις υποδομές, οι αποτιμήσεις των οποίων βυθίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας, δήλωσε ο CEO, Lim Chow Kiat, όταν η εταιρεία δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή της στα τέλη Ιουλίου.

  Επίσημα το fund λέει ότι διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια αλλά μάλλον το ποσό ξεπερνά τα 450 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, γεγονός που το καθιστά το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Σε δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του φέτος, συμμετείχε σε ένα γκρουπ επενδυτών που απέκτησε μερίδιο 49% στην ADVOC Gas Pipelines αντί 10,1 δισ. δολάρια, ενώ τον περασμένο μήνα εξαγόρασε από κοινού με τον αυστραλιανό όμιλο Chartel Hallo περισσότερα από 200 μίνι μάρκετ εντός πρατηρίων βενζίνης, σε ένα deal 500 εκατ. δολαρίων. 

  Ο επικεφαλής επενδύσεων Jeffrey Jaensubhakij εκτιμά ότι ακόμη και τομείς όπως η φιλοξενία μπορεί να ανακάμψουν προτού αποκατασταθούν τα ταξίδια. "Μόλις περιοριστεί ο ιός, τα εσωτερικά ταξίδια μπορούν να επιστρέψουν ακόμη κι αν δεν έχουν αποκατασταθεί τα ταξίδια στο εξωτερικό", είπε. Κι έτσι μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες στον κλάδο των ξενοδοχείων, που μπορούν να απολαύουν ένα καλό μερίδιο από την αύξηση της εσωτερικής ταξιδιωτικής κίνησης".

  Αλλαγές στην αλυσίδα προσφοράς

  Το παγκόσμιο κλείσιμο συνόρων μπορεί να είναι μόνο προσωρινό και το εμπόριο σιγά σιγά ανακάμπτει, λέει ο Didier Borowski, επικεφαλής τμήματος αναλύσεων της Amundi, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κεφαλαίων στην Ευρώπη, η οποία εποπτεύει περίπου 1,9 τρισ. δολάρια. Ο ίδιος προβλέπει, ωστόσο, πως ο φαρμακευτικός κλάδος και ο κλάδος υγείας θα αλλάξουν τα σημεία παραγωγής για κάποια βασικά αγαθά για να αποφύγουν να εξαρτώνται από μία μόνο χώρα. Αλλά ακόμη και τότε, ο Borowski πιστεύει ότι θα είναι πολύ ακριβό και όχι οικονομικά αποδοτικό να τα παράγουν όλα εγχώρια. 

  "Μιλάμε για το τέλος της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης, όχι για το τέλος της παγκοσμιοποίησης", είπε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

  Διακοπές στο σπίτι

  Με τος ταξιδιωτικούς περιορισμούς να εμποδίζουν τα σχέδια διακοπών, οι διακοπές στο σπίτι ξαναμπήκαν στην ατζέντα, λέει ο Will James, υπεύθυνος τμήματος ευρωπαϊκών μετοχών στην Standard Life Aberdeen, η ομάδα της οποίας διαχειρίζεται το ισοδύναμο περίπου 11 δισ. δολαρίων. 

  Έχει επενδύσει στην Thule Group, την σουηδική κατασκευάστρια σταντ ποδηλάτων και σχαρών αυτοκινήτων, η μετοχή της οποίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη Μαρτίου. 

  Μετοχές το αεροπορικού κλάδου, όπως η Airbus, θα μπορούσαν "να ανακάμψουν επιθετικά" έαν βρεθεί ένα εμβόλιο, λέει ο James, αν και προειδοποιεί ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο κόσμος θα επιστρέψει ποτέ εκεί που ήταν.

  Ομόλογα, ομόλογα αυτοκινήτων

  Τα ομόλογα ήταν ένα από τα λιγότερο δημοφιλή assets στην κρίση του covid, λέει ο Andrew McCaffery, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Fidelity International, η οποία διαχειρίζεται περί τα 437 δισ. δολάρια. 

  Τα ομόλογα των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ιδιαίτερα ελκυστικά καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων ανακάμπτει και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το αμάξι τους για να αποφύγουν τον συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, λέει. 

  Πράσινη ανάκαμψη

  Στη διάρκεια του selloff και του rebound της πανδημίας, το AustraliaSuper, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Αυστραλίας με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 133 δισ. δολάρια, διατήρησε πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου του εστιασμένο σε αυστραλιανές και παγκόσμιες μετοχές και μείωσε τα ακίνητα, τις πιστώσεις και τα private equity.

  Τώρα κυνηγά τις επενδύσεις σε ψηφιακά μέσα, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές καθώς οι κυβερνήσεις φροντίζουν τις οικονομίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων Mark Delaney. To fund ψάχνει επίσης περισσότερες ευκαιρίες στις ΑΠΕ όπως το deal των 300 εκατ. δολ. της περασμένης χρονιάς με την Quinbrook Infrastructure Partners, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει μια πράσινη ανάκαμψη.

  Κινεζική τεχνολογία

  Ενώ η Κίνα ήταν η πρώτη που επλήγη από τον κορονοϊό, τώρα ηγείται της εξόδου από την κρίση, γεγονός που την καθιστά ελκυστική πρόταση για την κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σγκαπούρης, Temasek Holdings. 

  H εταιρεία, η οποία επιβλέπει το αντίστοιχο περίπου 225 δισ. δολαρίων, είναι θετική για πολλούς τομείς στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας καταναλωτών, των επιστημών ζωής, της βιοτεχνολογίας και του fintech. 

  "Φέτος, η Κίνα θα είναι πιθανότατα η μόνη μεγάλη οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης", λέει ο επικεφαλής επενδύσεων Rohit Sipahimalan.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ