Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 11:07

  Goldman Sachs - Deutsche Bank: Μικρότερη του αναμενομένου η ύφεση στην Τουρκία - Θα αυξήσει επιτόκια

  Goldman Sachs - Deutsche Bank: Μικρότερη του αναμενομένου η ύφεση στην Τουρκία - Θα αυξήσει επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υψηλότερα επιτόκια, αλλά μικρότερη ύφεση του αρχικώς αναμενομένου προβλέπουν σε αναλύσεις τους για την τουρκική οικονομία οι Goldman Sachs και Deutsche Bank.

  "Καθώς η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να παρεμβαίνει στις βουτιές των αγορών με τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα μειώνεται, θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιγξη στη νομισματική πολιτική με αύξηση επιτοκίων προκειμένου να μειώσει τον ρυθμό των εισαγωγών, να ενισχύσει τις εισροές και να αποθαρρύνει την δολαριοποίηση", αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman, Kevin Daly και Clemens Grafe, σε έκθεσή τους προς τους πελάτες τους.

  Χάρη - κατά ένας μέρος -στην δανειακή πίστη, η Goldman εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα συρρικνωθεί τελικώς κατά 3,5% το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 5%. Η Deutsche Bank βελτίωσε επίσης την εκτίμησή της για την ύφεση στο 2,5%, έναντι προηγούμενης για 5,1%, ενώ όσον αφορά την ανάκαμψη του 2021, την τοποθετεί στο 4%.

  Ως αποτέλεσμα της "πιο περιορισμένης συρρίκνωσης" του ΑΕΠ, οι αναλυτές της Goldman αναμένουν έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4% για το 2020.

  Όσον αφορά το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η Goldman εκτιμά ότι έως τα τέλη του έτους πιθανόν να έχει φθάσει το 12%, ενώ μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021 το 14%. Αρχικώς, στην εκτίμηση γινόταν λόγος για επιτόκιο 10% έως το τέλος του 2020.

  "Βασικός κίνδυνος προς παρακολούθηση παραμένει οι αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε πολύ περιορισμένη - σε σχέση με το αναγκαίο - σύσφιγξη, καθώς προτιμούν χαμηλότερα επιτόκια για να υποστηρίζεται η ανάπτυξη", σημειώνουν οι Daly και Grafe.

  Το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας παραμένει από τον Μάιο στο 8,25% και αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

  Μια πιο "σφιχτή" νομισματική πολιτική θα οδηγούσε πάντως και σε λιγότερη ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης, περιορίζοντας την ανάκαμψη στο 3,5% για το 2021.

  Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak δήλωσε νωρίτερα εντός Σεπτεμβρίου ότι η επέκταση της τουρκικής οικονομίας το 2021 "θα κινηθεί πολύ υψηλότερα του 5%" εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή επιδείνωση στο πεδίο του κορονοϊού.

  "Οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των μεγεθών για την τουρκική οικονομία παραμένουν σημαντικοί", σημειώνουν εξάλλου οι αναλυτές της Deutsche Bank. "Οι κλάδοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση - τουρισμός, εστίαση και μεταποίηση - είναι πιθανό να αργήσουν αρκετά να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα", υπογραμμίζουν.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η λίρα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ