Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 08:49

  Στον αστερισμό των πράσινων ομολόγων η Ε.Ε.

  Στον αστερισμό των πράσινων ομολόγων η Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Τρία σε ένα: οικονομική σταθεροποίηση, εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ενεργειακή μετάβαση στην εποχή της "ανθρακικής ουδετερότητας". Και για τους τρεις αυτούς κορυφαίους στόχους της στη συγκυρία η Ε.Ε. προσφεύγει πλέον σε ένα εργαλείο που να τους εξυπηρετεί εξίσου: τα πράσινα ομόλογα.

  Η συζήτηση είχε ωριμάσει προ πολλού. Όμως με την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε αποφασιστική ώθηση, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αντλήσει από τις αγορές 750 δισ. ευρώ για την "οικοδόμηση" του Ταμείου Ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. 

  "Είμαστε οι ηγέτες του πλανήτη στην πράσινη χρηματοδότηση και ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως. Και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι θα θέσουμε ως στόχο το 30% των 750 δισ. ευρώ να προέλθει από πράσινα ομόλογα", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας όσα προ αυτής είχαν προεξαγγείλει κοινοτικοί ιθύνοντες όπως λ.χ. ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Με άλλα λόγια, 225 δισ. ευρώ θα αντληθούν από πράσινα ομόλογα.

  Πρόκειται για κίνηση εναρμονισμένη με τη γενικότερη στροφή της Ε.Ε. προς περισσότερο φιλόδοξους στόχους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

  Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν πέρσι να προχωρήσουν μέχρι το 2050 στην πρώτη ανθρακικά ουδέτερη οικονομία στον κόσμο και προφανώς η μετάβαση αυτή απαιτεί επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάλι, ανέβασε τον πήχη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών για την ενεργειακή μετάβαση, ανακοινώνοντας την αλλαγή του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 από 40% στο 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  Καινοτόμο εργαλείο

  Τα "πράσινα ομόλογα", τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν το 2007, ορίζονται ως χρεόγραφα σταθερής απόδοσης, τα οποία αποβλέπουν στη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση αποκλειστικά έργων με περιβαλλοντικά θετικό αποτύπωμα. Το μεγαλύτερο μερίδιο, ήτοι 31%, κατέχει ο τομέας της ενέργειας, αν και το βάρος του υποχωρεί με τα χρόνια, λόγω της μεγαλύτερης διαφοροποίησης στην εκδοτική δραστηριότητα.

  Η ανάπτυξη του κλάδου είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s, πέρσι αγοράστηκαν διεθνώς πράσινα ομόλογα ύψους 263 δισ. δολαρίων αθροιστικά, έναντι μόλις ενός δισ. προ δεκαετίας. 

  Το φρενάρισμα των οικονομικών δραστηριοτήτων φέτος λόγω του λοκντάουν δεν ανέκοψε την τάση. Σύμφωνα με το Poetroleum-Economist, η έκδοση πράσινων ομολόγων για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 φτάνει αθροιστικά τα 132 δισ. ευρώ, έναντι 125 δισ. ευρώ καθ' όλο το 2019 (που και αυτό είδε τις εκδόσεις να αυξάνονται κατά 51% σε σχέση με το 2018).

  Μιλώντας στους Financial Times ο γενικός διευθυντής της γαλλικής ασφαλιστικής Axa, Τόμας Μπούμπερλ, ανέφερε ότι είναι "τεράστια" η ζήτηση για πράσινα ομόλογα από επενδυτές που στρέφονται σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, όπως η δική του εταιρεία. Εκτίμησε, δε, ότι η ισχυρή ζήτηση και η ταχεία επέκταση των εκδόσεων θα εξομοιώσει σύντομα τις συνθήκες αγοράς συμβατικών και πράσινων ομολόγων.

  Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων διαχειριστών σταθερού εισοδήματος προτιμούν τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με την έρευνα του μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Bond Initiative για το 2019. 

  Ομοίως ο ευρωβουλευτής (του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν) Πασκάλ Κανφέν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης δίνει στην Ε.Ε. την ευκαιρία να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως.

  Γερμανία εναντίον Γαλλίας

  Ήδη αρκετές χώρες έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα: πρώτη το 2016 η Πολωνία και κατόπιν η Ολλανδία, η Γαλλία (που αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη εκδοτική αρχή πράσινων ομολόγων στον κόσμο) και η Σουηδία, ενώ στο κλαμπ προστέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και η Γερμανία με μία έκδοση δεκαετούς πράσινου ομολόγου ύψους 6 δισ. ευρώ, για την οποία η ζήτηση ήταν πενταπλάσια, με μια δεύτερη έκδοση ύψους 4 δισ. ευρώ να προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους. 

  Διακρίνεται ήδη ένας διαγκωνισμός, καθώς ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση) σχεδιάζει να εξελιχθεί σε "χώρα αναφοράς" σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις πράσινου χρέους στη Γηραιά Ήπειρο. Και μάλιστα με το πλεονέκτημα ότι τα πράσινα ομόλογα που μόλις εκδόθηκαν θα έχουν μηδενική απόδοση όταν οι αποδόσεις των συμβατικών ομολόγων ίδιας διάρκειας θα έχουν αρνητική απόδοση γύρω στο -0.45%.

  Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη μπει στον χορό. Η Daimler έχει προχωρήσει σε έκδοση πράσινου ομολόγου με απόδοση μικρότερη κατά 13 μονάδες βάσης του συμβατικού ομολόγου της ίδιας εταιρείας. Αντίστοιχα η Volkswagen έχει εκδώσει οκταετή και δωδεκαετή πράσινα ομόλογα με διαφορά απόδοσης περίπου 14 μονάδες βάσης.

  Η ανάγκη για σαφέστερο πλαίσιο

  Η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη είναι επαινετή, ωστόσο τα υπάρχοντα πρωτόκολλα για την αγορά πράσινων ομολόγων είναι ακόμα επιδεικτικά πολλών ερμηνειών, παρατηρεί το Bloomberg, σημειώνοντας την ανάγκη να συνδεθεί η δραστηριότητα αυτή με μετρήσιμα αποτελέσματα, αντί απλώς να χρωματιστεί η έκδοση χρέους με διαφορετικό χρώμα, όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά. Και το καθήκον αυτό δεν μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά στην αγορά.

  Το "καρότο" για τους επενδυτές είναι εμφανές - θα πρέπει να υπάρξει και "μαστίγιο", επιμένει το Bloomberg υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς πράσινων με ποινές όποιον εκδότη τους δεν εκπληρώνει τους διακηρυγμένους πράσινους στόχους του.

  Ένα παράδειγμα σύνδεσης με μετρήσιμα αποτελέσματα δίνει η έκδοση πράσινων ομολόγων με "πέναλτι", αν οι περιβαλλοντικοί στόχοι στους οποίους αναφέρονται δεν εκπληρωθούν. Η ύψους 1,9 δισ. ευρώ έκδοση της Novartis προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης του ετήσιου κουπονιού κατά 25 μονάδες βάσης στα τελευταία τρία χρόνια ισχύος του ομολόγου εάν η εταιρεία δεν εκπληρώσει τον στόχο της αύξησης της πρόσβασης των ασθενών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέχρι το 2025. Κάτι αντίστοιχο προβλέπει και το δεκαετές ομόλογο της βραζιλιάνικης Suzano, εάν οι εκπομπές της σε αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν πιάσουν τον στόχο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ