Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 00:07

  Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής: Η επιλογή νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πρέπει να γίνει από τον νικητή των εκλογών

  Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής: Η επιλογή νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πρέπει να γίνει από τον νικητή των εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ομοσπονδιακή γερουσιαστής των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εκλεγόμενη στην πολιτεία του Μέιν, Σούζαν Κόλινς, έγινε το πρώτο μέλος της Γερουσίας προερχόμενο από το κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η επιλογή του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ 0 μετά τον θάνατο της δικαστή Ρουθ Γκένσπουργκ, πρέπει να γίνει από τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και από τη νέα Γερουσία.

  "Σε ένδειξη σεβασμού στον αμερικανικό λαό, ο οποίος είτε θα επανεκλέξει τον νυν πρόεδρο ή θα εκλέξει έναν νέο, η απόφαση για ένα ισόβιο διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να γίνει από τον πρόεδρο που θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου", δήλωσε η γερουσιαστής το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Η Κόλινς παλεύει για την επανεκλογή της τον Νοέμβριο σε μία πολιτεία που παραδοσιακά βρίσκεται εγγύτερα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

  Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 53 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών στην ομοσπονδιακή Γερουσία των ΗΠΑ, άνω σώμα του Κογκρέσου, η οποία είναι και αρμόδια για την έγκριση της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ για τον διορισμό δικαστή στο 9μελές ανώτατο δικαστήριο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (που έχει τον τίτλο του προέδρου της Γερουσίας) λειτουργεί ως η 51η ψήφος προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

  Έτσι, ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορισμό νέου μέλους στο Ανώτατο Δικαστήριο (το οποίο θα προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ) αν χάσει την υποστήριξη τεσσάρων μελών της πλειοψηφίας.

  Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, εκλεγόμενη στην Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι, είχε δηλώσει νωρίτερα εντός του έτους ότι, εάν υπήρχε ζήτημα εκλογής νέου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσα στο 2020, δεν θα ψήφιζε για διορισμό πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο έκτοτε δεν έχει τοποθετηθεί ξανά για το θέμα.

  Η σύνθεση του ανωτάτου δικαστηρίου μέχρι τον θάνατο της Γκένσμπεργκ ήταν 5 συντηρητικών τάσεων και 4 φιλελεύθερων τάσεων δικαστικοί. Εάν ο Τραμπ καταφέρει να προχωρήσει σε διορισμό, οι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν σε 6 συντηρητικούς και 3 φιλελεύθερους δικαστικούς, γεγονός που θα σημάνει μια συντηρητική πλειοψηφία "για μια γενιά", μιας και οι δικαστές του συγκεκριμένου δικαστηρίου είναι ισόβιοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ