Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 20:14

  Τουρκία: Άνω των 35.000 άνθρωποι αντιμετώποι με τη Δικαιοσύνη για... προσβολή Ερντογάν

  Τουρκία: Άνω των 35.000 άνθρωποι αντιμετώποι με τη Δικαιοσύνη για... προσβολή Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αριθμός των πολιτών που διώκονται στην Τουρκία επειδή προσβάλουν… τον Ταγίπ Ερντογάν, κάθε χρόνο αυξάνεται, με 36.066 ανθρώπους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις το 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgün το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης και η ιστοσελίδα hellasjournal.com.

  Απ’ όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Ερντογάν (πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003), το 2014, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για προσβολή του – 2.046 το 2018 και 3.831 το 2019.

  Το άρθρο  299 του τουρκικού ποινικού κώδικα ορίζει ότι όποιος προσβάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών.

  Η καταδίκη αυτή μπορεί να αυξηθεί κατά ένα έκτο ενώ εάν αφορά τα ΜΜΕ κατά ένα τρίτο.


  Συνολικά,  9,554 άτομα έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για προσβολή του Προέδρου.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 318 ανήλικοι ηλικίας 12 έως 17 ετών διώχθηκαν στη διάρκεια της προεδρία του Ερντογάν για προσβολή του αρχηγού του κράτους, ενώ 30 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση που είτε ανεστάλησαν είτε προσβλήθηκαν με έφεση.

  Τέσσερις ανήλικοι στάλθηκαν σε ιδρύματα κράτησης ανηλίκων.

  Ηδη από το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Τουρκία είχε υπογραμμίσει ότι "είναι διευρυμένη η πρακτική να υπάρχουν δίκες για υποτιθέμενη προσβολή του ΠροέδρουIt εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων, χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πολιτών, δίκες που μπορεί να καταλήξουν σε ποινές φυλάκισης, ή πρόστιμα”.

  Αυξημένη αυτολογοκρισία

  Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το κλίμα εκφοβισμού έχει οδηγήσει σε αυξημένη αυτο-λογοκρισία.

  Το 2019 ένας οδηγός λεωφορείου συνελήφθη και ανακρίθηκε με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον πρόεδρο Ερντογάν βάζοντας μια εφημερίδα με ολοσέλιδη φωτογραφία του προέδρου Ερντογάν στα σκαλιά του λεωφορείου του. Ο οδηγός κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα μετά από διαμαρτυρία επιβάτη ο οποίος ταξίδεψε στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους από την Αγκυρα στο Μουρντούρ.

  Οι βετεράνοι Τούρκοι ηθοποιοί Metin Akpınar (77) και  Müjdat Gezen (75) κατηγορήθηκαν για προσβολή του προέδρου Ερντογάν για σχόλια που έκαναν σε τηλεοπτικό σόου τον Δεκέμβριο του 2018. Ο  Akpınar και  Gezen ενδέχεται να καταδικαστεί σε ένα χρόνο και δύο μήνες φυλάκιση και ο  Gezen τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση, εάν κριθούν ένοχοι.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kerem Altıparmak, περισσότεροι από 100,000 Τούρκοι πολίτες έχουν ερευνηθεί για προσβολή του προέδρου Ερντογάν και εξ αυτών άνοιξαν 30.000 δικαστικές υποθέσεις.

  Ο  Altıparmak σημειώνει ότι το Αρθρο  299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα για προσβολή του Τούρκου Προέδρου αντιβαίνει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει αποδεχθεί η Τουρκία, οπότε πρέπει να καταργηθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ