Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 23:26

  Standard and Poor's: Αναθεώρησε σε "αρνητικό" από σταθερό το outlook της Ισπανίας - Διατήρησε τη βαθμίδα A

  Standard and Poor's: Αναθεώρησε σε "αρνητικό" από σταθερό το outlook της Ισπανίας - Διατήρησε τη βαθμίδα A
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.40

  Στην υποβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από "σταθερό" σε "αρνητικό", διατηρώντας όμως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στη βαθμίδα "Α" προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.

  Σύμφωνα με τον οίκο, η πανδημία της COVID-19 έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της Ισπανίας και το ΑΕΠ της χώρας δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 παρά το 2022.

  Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, η κυβέρνηση της χώρας έχει υιοθετήσει έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία προβλέπεται να διευρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε περίπου 12% για το 2020, τονίζει ο οίκος.

  Όπως σημειώνει, οι συνεπαγόμενες οικονομικές πιέσεις στην Ισπανία έχουν αυξήσει τις πιθανότητες συναίνεσης στο κοινοβούλιο σε έναν προϋπολογισμό εν όψει του 2021, ενώ έχουν διευρύνει και τη συναίνεση υπέρ φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της χώρας.

  Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει η S&P, υπάρχει πιθανότητα να καταγραφεί αδιέξοδο σε πολιτικό επίπεδο και ο προϋπολογισμός να μην εγκριθεί, ενώ η οικονομική αδυναμία πιθανόν να συνεχιστεί τόσο το 2021 όσο και εντός του 2022, εξ ου και η αναθεώρηση του outlook.

  Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψή του οίκου ότι η πολιτική ανταπόκριση της Ισπανίας στις αυξανόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις κινδυνεύει από τον πολιτικό κατακερματισμό και την μεταρρυθμιστική κόπωση.

  Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας θα μπορούσε να αναθεωρηθεί αρνητικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η Ισπανία δεν ενισχύσει σταδιακά τα δημόσια οικονομικά της. Ο οίκος εκτιμά ότι η πιθανή αποτυχία των αρχών να εγκρίνουν προϋπολογισμό για το τρίτο συναπτό έτος θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ισπανίας.

  Αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης επί τα χείρω θα μπορούσε επίσης να συμβεί εφ' όσον ο οίκος θεωρήσει ότι το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας θα έχει αποδυναμωθεί, για παράδειγμα λόγω της αντιστροφής μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Αρνητικά θα μπορούσε να επιδράσει και αύξηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων που απορρέουν από κρατικές εγγυήσεις για ιδιωτικό δανεισμό, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους πέραν των σημερινών προβλέψεων.

  Θετική αναθεώρηση των προοπτικών θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με την S&P, εάν η ισπανική οικονομία ανακάμψει έντονα τα επόμενα χρόνια, η δημοσιονομική εξυγίανση επιταχυνθεί και οι μεταφορές από την ΕΕ οδηγήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Ισπανίας και της ανταγωνιστικότητάς της, καθώς και εάν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του καθαρού εξωτερικού χρέους της Ισπανίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ