Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 15:18

  Eurogroup: Ξεκίνησε η διαδικασία για τον διάδοχο του Yves Mersch στην ΕΚΤ

  Eurogroup: Ξεκίνησε η διαδικασία για τον διάδοχο του Yves Mersch στην ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησαν την διαδικασία επιλογής διαδόχου για το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Yves Mersch, του οποίου η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, προσκάλεσε κάθε μία από τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ να παρουσιάσουν έναν υποψήφιο, εάν το θέλουν, μέχρι τον επόμενο μήνα.

  "Σήμερα, ξεκίνησα το θέμα για τους υποψηφίους. Θα επιστρέψουμε στο ζήτημα στη συνεδρίασή του Eurogroup τον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να επιλέξουμε έναν υποψήφιο", τόνισε ο Donohoe.

  Ο Ολλανδός υπουργός Wopke Hoekstra δήλωσε ότι η Ολλανδία θα προτείνει τον Frank Elderson, ο οποίος ήταν εκτελεστικός διευθυντής εποπτείας στην κεντρική τράπεζα της χώρας από το 2011.

  "Με την εξαιρετική φήμη και εμπειρία του, είναι ένας ισχυρός υποψήφιος", τόνισε ο Hoekstra.

  Άλλα ονόματα που αναφέρθηκαν ανεπισήμως περιλαμβάνουν τον Bostjan Jazbec, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβενίας και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Peter Kazimir.

  Τον Οκτώβριο οι υπουργοί θα επιλέξουν τον έναν υποψήφιο που θα έχει την πλειοψηφία των ψήφων, όπου κάθε χώρα της ευρωζώνης έχει μία ψήφο.

  Ο υποψήφιος στη συνέχεια θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να μπλοκάρει υποψηφιότητες, και θα διοριστεί και επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδό τους τον Δεκέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ