Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 15:36

  Στο...συρτάρι του ΟΗΕ εδώ κι 9 μήνες το τουρκολιβυκό μνημόνιο

  Στο...συρτάρι του ΟΗΕ εδώ κι 9 μήνες το τουρκολιβυκό μνημόνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο... συρτάρι του ΟΗΕ παραμένει εδώ και 9 μήνες το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως αποκαλύπτει το TheTOC.gr εννέα μήνες με την αποστολή του το μνημόνιο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. 

  Το TheTOC.gr αναφέρει πως με τον τρόπο του ο ΟΗΕ στέλνει σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε παράνομη και ανυπόστατη από την Ελλάδα. 

  Σημειώνεται ότι το μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την "κυβέρνηση” της Τρίπολης υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, πέρασε από την τουρκική Βουλή στις 5 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με την Άγκυρα, στις 8 Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά (στις 12 Δεκεμβρίου) απεστάλη στον ΟΗΕ.

  Και όπως σωστά σημείωναν τουρκικές πηγές στο Πρακτορείο Ανατολού, με βάση το άρθρο 102 της χάρτας του ΟΗΕ "κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία ανάμεσα σε μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εγγραφούν και να δημοσιευθούν από τη γενική γραμματεία".

  Και όμως 9 μήνες μετά την αποστολή του, το περίφημο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει πρωτοκολληθεί, δεν έχει εγγραφεί και δεν έχει δημοσιευθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και απλώς παραμένει στο συρτάρι και περιμένει.

  Εμπειρος αναλυτής με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση η γραμματεία του ΟΗΕ έχει την υποχρέωση να πρωτοκολλήσει ένα τέτοιο έγγραφο όχι όμως και να το προωθήσει στις αρμόδιες επιτροπές αν τα συνυπογράφοντα μέρη δεν έχουν επικυρώσει τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν την επικαλούνται. Επιπλέον, σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί κοινοβουλευτικά από λιβυκής πλευράς λόγω της γνωστής διάστασης ανάμεσα στην κυβέρνηση Σάρατζ και το κοινοβούλιο του Τομπρούκ, εξ ου και επιλέχθηκε να ονομαστεί μνημόνιο και όχι διεθνής συμφωνία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ