Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 14:30

  Deutsche Welle: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

  Deutsche Welle: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω γεωτρήσεων στη Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΕ καταρτίζει έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ωθήσει την Άγκυρα να περιορίσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle.

  Προς το παρόν, η ΕΕ παραμένει επιφυλακτική, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Μπορέλ συνεχίζει να διεξάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ενώ η Γερμανία - η οποία τώρα κατέχει την προεδρία της ΕΕ - προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ των χωρών, χωρίς να έχει πολλά να επιδείξει.

  Ο κατάλογος πιθανών κυρώσεων καταρτίζεται και τροποποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στις διάφορες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

  Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, οι κυρώσεις δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά θα επιβληθούν και σε εταιρείες που συμμετέχουν στις τούρκικες ερευνητικές δραστηριότητες. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν οτιδήποτε ''συνδέεται με το πρόβλημα'', έχει δηλώσει ο Μπορέλ. Αυτό σημαίνει πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες αλλά και τα ερευνητικά πλοία, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά.

  Η Deutsche Welle αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά κλάδων της τουρκικής οικονομίας, σε τομείς στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή αλλά και την τελωνειακή ένωση - η οποία επιτρέπει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

  Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, όμως άλλα κράτη μέλη του μπλοκ δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για κάτι τέτοιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ