Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 16:48

  Κορονοϊός: Επιστήμονες αμφισβητούν τα "παράξενα" δεδομένα από τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

  Κορονοϊός: Επιστήμονες αμφισβητούν τα "παράξενα" δεδομένα από τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια ομάδα επιστημόνων αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δεδομένων που δημοσιεύθηκαν από Ρώσους επιδημιολόγους σε πρώιμες κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού ονόματι "Sputnik V", με έναν εξ αυτών να δηλώνει στο CNBC ότι η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει και να αποσαφηνίσει τα αποτελέσματα των ερευνών.

  Σε επιστολή προς το ιατρικό περιοδικό The Lancet, στο οποίο το Ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι δημοσίευσε τα αρχικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου την περασμένη Παρασκευή, μια ομάδα επιστημόνων ανέφερε ότι τα δεδομένα ήταν ελλιπή και παρουσίασαν κάποια "απίθανα μοτίβα."

  Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ομάδες συμμετεχόντων είχαν παρουσιάσει τα ίδια επίπεδα αντισωμάτων σε διαφορετικά σημεία της μελέτης. Υπάρχουν 27 υπογράφοντες στην επιστολή μέχρι στιγμής - κυρίως επιστήμονες που εδρεύουν στην Ευρώπη, αλλά και αρκετοί από τις ΗΠΑ και την Ασία.

  "Υπάρχουν πολλά μοτίβα δεδομένων που εμφανίζονται επανειλημμένα στα εν λόγω πειράματα", αναφέρεται στην επιστολή. "Με βάση απλές πιθανολογικές αξιολογήσεις, το γεγονός της παρατήρησης τόσων σημείων δεδομένων να διατηρούνται μεταξύ διαφορετικών πειραμάτων είναι πολύ απίθανο."

  Οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους επίσης για την έλλειψη πρωτότυπων αριθμητικών δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο The Lancet, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζονται, ειδικά όσον αφορά τις προφανείς αντιγραφές που εντοπίστηκαν".

  "Ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η έρευνα που περιγράφεται στο άρθρο που δημοσίευσε το The Lancet παρουσιάζει πολλά διαφορετικά σημεία ανησυχίας", ανέφερε ο Enrico Bucci, καθηγητής στο Temple University των ΗΠΑ, σε ξεχωριστή ανάρτησή του. Ο Bucci ήταν επίσης ένας από τους αρχικούς συγγραφείς και υπογράφοντες της επιστολής.

  Εξηγώντας τις ανησυχίες των επιστημόνων, ο Bucci δήλωσε στο CNBC, ότι ''ως ομάδα επιστημόνων, πιστεύουμε ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα. Χρειαζόμαστε εξηγήσεις και διευκρινίσεις... Υπάρχουν δεδομένα που λείπουν και περίεργα μοτίβα μεταξύ των δεδομένων. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με αυτό το εμβόλιο χωρίς πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα'' πρόσθεσε.

  Νωρίτερα, το Γκαμαλέι απέρριψε την κριτική του εμβολίου, με τον Denis Logunov, αναπληρωτή διευθυντή του ινστιτούτου, να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι "τα δημοσιευμένα αποτελέσματα είναι αυθεντικά και ακριβή και εξετάστηκαν από πέντε αναλυτές του The Lancet", όπως μετέδωσε το Reuters.

  Λέγοντας ότι ήταν ασυνήθιστο να μην παρουσιαστούν τα πλήρη δεδομένα από κλινικές δοκιμές, ο Bucci έκανε τη σύγκριση με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών πρώιμου σταδίου του εμβολίου της AstraZeneca. Σε αυτήν την περίπτωση, είπε, οι συγγραφείς της μελέτης παρείχαν 128 σελίδες συμπληρωματικού υλικού για τους συναδέλφους. "Αν συγκρίνεις τις δύο μελέτες... μπορείς να δεις ότι λείπει κάτι στη ρωσική μελέτη."

  Ο Bucci είπε ότι η έλλειψη ολοκληρωμένων δεδομένων ήταν "το προϊόν της βιασύνης για δημοσίευση σημαντικών στοιχείων", προσθέτοντας ότι "σε όλο τον κόσμο, υπάρχει υπερβολική πίεση στους επιστήμονες για να παραδώσουν αυτό που κάνουν πριν να είναι έτοιμοι".

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το The Lancet ζήτησε από τους συγγραφείς της ρωσικής μελέτης να απαντήσουν στις ανησυχίες που υπέβαλαν οι υπογράφοντες.

  Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο "Sputnik V" έλαβε έγκριση από τη Μόσχα τον Αύγουστο, καθιστώντας το ως το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που έλαβε το πράσινο φως παρά τις ανησυχίες των στελεχών στον κλάδο της υγείας ότι το εμβόλιο δεν είχε υποβληθεί ακόμη σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας Φάσης 3. Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κριτικές το εμβόλιό της, υποστηρίζοντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στα τέλη Αυγούστου, ο Logunov δήλωσε ότι περαιτέρω κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα περιλάμβαναν 40.000 συμμετέχοντες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ