Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 07:49

  Τα σημερινά γερμανικά και άλλα ...προβλήματα της Λαγκάρντ

  Τα σημερινά γερμανικά και άλλα ...προβλήματα της Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη, όχι τόσο για τις αποφάσεις που (δεν) πάρει άμεσα, όσο για την ανάδειξη ενός κλίματος που ενδέχεται να αποδειχθεί "εκρηκτικό” για τα επόμενα βήματά της σε ένα υπονομευμένο – στις αγορές – περιβάλλον.

  Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η παραδοσιακή εβδομάδα της "σιωπής”, ήτοι της χρόνου απαγόρευσης δημόσιων τοποθετήσεων από τα στελέχη της εν όψη της σύγκλισης του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Βάϊντμαν προειδοποίησε τους πάντες ότι οι πρόσφατες αποφάσεις υπερβολικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και κυρίως η απόφαση για την έκδοση "κοινού ευρωπαϊκού χρέους”, είναι έκτακτες και θα πρέπει να αναιρεθούν αμέσως μετά την κρίση του Covid 19. Η ομιλία του δημοσιεύθηκε αμέσως σαν πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της Bundesbank και έχει γίνει σημείο αναφοράς μερίδας μελών του ΔΣ της ΕΚΤ. 

  Επί λέξη είπε "Η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρα προσδιορισμένο "μέτρο” της κρίσης και δεν πρέπει να ανοίξει την πόρτα σε μόνιμο (σ.σ. κοινό ευρωπαϊκό). Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά χωρίς μεγάλης κλίμακας μεταφορές (σ.σ. κεφαλαίων) μεταξύ των χωρών μελών της... Τα έκτακτης κατάστασης μέτρα νομισματικής πολιτικής (σ.σ. PEPP, TLTROs, κ.λ.π.) πρέπει να αναιρεθούν όταν περάσει η κρίση...”.

  Σχεδόν ταυτόχρονα ο Πιέρ Βούνς μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είχε παρατηρήσει με δημόσια τοποθέτησή του ότι τα επίπεδα δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη (σ.σ. που αναχρηματοδοτούνται μέσω δημόσιου δανεισμού) "δεν είναι πλέον βιώσιμα...”.

  Η θέση του κ. Βάϊντμαν και της Bundesbank απέναντι στην πολιτική της Λαγκάρντ (και πριν του Ντράγκι) έχει ισχυροποιηθεί μετά την επανεμφάνιση του αρνητικού πληθωρισμού τον μήνα Αύγουστο (-0,2%) για πρώτη φορά από το 2016. Το επιχείρημα είναι ότι η υπερχαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όχι μόνο δεν οδηγεί σε ικανοποίηση του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2%, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. 

  Βέβαια το "απέναντι” επιχείρημα είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα ήταν ούτε καν στο σημερινό επίπεδο αν δεν είχαν υπάρξει τα μέτρα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν είχαν δρομολογηθεί το QE και τα άλλα εργαλεία (TLTROs, κ.λ.π.) για να στηριχθεί η ρευστότητα του συστήματος...

  Σε κάθε περίπτωση σε ένα Συμβούλιο στο οποίο τίθεται εκ των πραγμάτων το ζήτημα αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση των έκτακτων μέτρων, δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης και της αμεσότητας του κινδύνου των υποτροπών της πανδημίας, η πίεση από την Buba αυξάνεται. 

  Και είναι ισχυρή η πίεση αυτή καθώς είναι "προικισμένη” με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης με την οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή η Bundesbank να "κρίνει” αρνητικά ή θετικά, την νομιμότητα του "APP” και του "PEPP”, δηλαδή των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ από τα οποία εξαρτάται η πολιτική της ΕΚΤ...

  Το περιβάλλον όμως έχει... εμπλουτισθεί με ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα ο οποίος έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα για την ΕΚΤ. 

  Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε έμμεση "απελευθέρωση” του πάνω ορίου για τον πληθωρισμό σε μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μία αναμφίβολη χρηματιστηριακή "φούσκα” στον τεχνολογικό τομέα – πρόσφατη ενδεικτική "εμπειρία” στις 3/9 – επηρεάζει και την συναλλαγματική διάσταση στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

  Η προοπτική συναλλαγματικής αναταραχής, που είχε επισημανθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed, έχει ήδη δώσει σημεία ζωής και υποχρεώνει την ΕΚΤ να ξαναδεί τα όρια της νομισματικής της πολιτικής υπό το πρίσμα του νέου διεθνούς συναλλαγματικού περιβάλλοντος, σε ένα αβέβαιο ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου (προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ). 

  Σε μία τέτοια κατάσταση οι προειδοποιητικές βολές του κ. Βάιντμαν πριν από το Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν προδικάζουν μια εύκολη συζήτηση σήμερα στην Φρανκφούρτη...   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ