Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 20:00

  Βόρεια Μακεδονία: Πτώση 12,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους

  Βόρεια Μακεδονία: Πτώση 12,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγάλη πτώση 12,7% σημείωσε το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

  Το ποσοστό αυτό "αντανακλά" τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων.

  Η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 9,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η συνεισφορά της στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 70,6%.

  Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση κατά 32%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,2%.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

  Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,4%, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η πρόβλεψη αυτή θεωρείται αρκετά αισιόδοξη και η ύφεση της οικονομίας της χώρας θα είναι αρκετά υψηλότερη.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ