Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 16:26

  Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς καταγγέλλει τις λευκορωσικές αρχές για "τρομοκρατία" κατά του λαού

  Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς καταγγέλλει τις λευκορωσικές αρχές για "τρομοκρατία" κατά του λαού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού της, καθώς ένας ακόμη πολιτικός της αντιπολίτευσης συνελήφθη σήμερα από μασκοφόρους που φορούσαν στολές παραλλαγής.

  Πρόκειται για τον Μαξίμ Ζνάκ , που είναι το τελευταίο μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης που συλλαμβάνεται, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν εκδιωχθεί βίαια από την χώρα, με την Σβετλάνα Αλεξίεβιτς να παραμένει το μοναδικό μέλος του προεδρείου που δεν έχει συλληφθεί.

  "Αυτό που συμβαίνει είναι τρομοκρατία εναντίον του λαού", δήλωσε η Αλεξίεβιτς σε έκκληση που απηύθυνε σήμερα το πρωί, καλώντας τους υποστηρικτές της να πάνε στο σπίτι της καθώς δέχεται τηλεφωνήματα από αγνώστους, ενώ άγνωστοι της χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού της.

  Στην έκκλησή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του λευκορώσικου PEN-center , η Αλεξίεβιτς γράφει:

  "Ήδη δεν έχει μείνει κανένας από τους ομοϊδεάτες φίλους μου στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου. Όλοι τους είναι στη φυλακή ή έχουν εκδιωχθεί στο εξωτερικό. Σήμερα συνέλαβαν, τον τελευταίο, τον Μαξίμ Ζνακ".

  "Αρχικά απήγαγαν την χώρα, τώρα απάγουν τους καλύτερους από εμάς. Όμως στη θέση αυτών που απάγουν από τις γραμμές μας θα έρθουν εκατοντάδες άλλοι. Δεν ξεσηκώθηκε το Συντονιστικό Συμβούλιο. Ξεσηκώθηκε η χώρα…Ο Λουκασένκο λέει ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με τον δρόμο, αλλά ο δρόμος είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κάθε Κυριακή και κάθε μέρα βγαίνουν στον δρόμο. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι του δρόμου. Αυτός είναι ο λαός…".

  Η Αλεξίεβιτς καλεί παράλληλα την ρωσική διανόηση να μη σιωπά. "Ακόμη θέλω να απευθυνθώ στην ρωσική διανόηση, ας πούμε από παλιά συνήθεια. Γιατί σιωπάτε; Ακούμε μόνο σπάνιες φωνές υποστήριξης. Γιατί σιωπάτε, ενώ βλέπετε πως ποδοπατούν έναν μικρό υπερήφανο λαό; Είμαστε ακόμη αδέρφια σας"

  "Στον λαό μου θέλω πω ότι τον αγαπώ και είμαι περήφανη γι' αυτόν. Και να τώρα που κάποιος άγνωστος και πάλι μου χτυπάει την πόρτα", γράφει η Αλεξίεβιτς στην έκκληση της.

  Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αλεξίεβιτς, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015 διπλωμάτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την επισκέπτονται στο διαμέρισμα της. Στις 26 Αυγούστου η Αλεξίεβιτς είχε κληθεί από την Ανακριτική Επιτροπή επειδή συμμετείχε στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης

  Η Αλεξίεβιτς είναι το μοναδικό από τα επτά μέλη του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης που δεν έχει συλληφθεί. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν εκδιωχθεί βίαιως από την χώρα.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ