Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 21:55

  Beige Book της Fed: Επιβράδυνση της ανάκαμψης το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου - Προσωρινές απολύσεις έγιναν μόνιμες

  Beige Book της Fed: Επιβράδυνση της ανάκαμψης το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου - Προσωρινές απολύσεις έγιναν μόνιμες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο πολλές περιοχές της χώρας είδαν χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης λόγω της τρέχουσας ανησυχίας για τον κορονοϊό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελευταίο Beige Book της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve).

  "Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και μεταβλητότητα η οποία συνδέεται με την πανδημία και η αρνητική επίπτωσή της στην καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν ένα μοτίβο που είχε εφαρμογή σε όλη την έκταση της χώρας", αναφέρεται στο Beige Book, το οποίο αποτελεί την μηνιαία ανασκόπηση εκτιμήσεων της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

  "Η ανάκαμψη στη δραστηριότητα που είδαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε το τελευταίο δίμηνο", ανέφερε εξάλλου η πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Cleveland, Loretta Mester, σε σημερινή ομιλία της.

  Η κ. Mester μάλιστα κάλεσε το Κογκρέσο να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων για στήριξη της οικονομίας, σε μια σπάνια "εμπλοκή" αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας στην πολιτική αντιπαράθεση.

  Η Fed σημειώνει ακόμη στην ανάλυσή της ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης είδαν τη δραστηριότητά τους τον Αύγουστο να αναπτύσσεται ξανά. Η καταναλωτική δαπάνη για κατοικίες και νέα αυτοκίνητα και φορτηγά αποτελούν επίσης ενθαρρυντικά σημάδια.

  Ωστόσο, το σύνολο της δαπάνης από επιχειρήσεις και καταναλωτής βρίσκεται ακόμη αρκετά χαμηλότερα της προ κρίσης κορονοϊού κατάστασης. Οι κλάδοι της ενέργειας και της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές και δεν βλέπουν προοπτική άμεσης βελτίωσης.

  Ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν επίσης να μετατρέψουν τις προσωρινές αναστολές εργασίας σε οριστικές απολύσεις προσωπικού λόγω της αδύναμης ζήτησης, σημειώνεται στο Beige Book. Ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και σχολεία προέβησαν την περασμένη εβδομάδα σε σχετικές ανακοινώσεις.

  Η διακοπή της ομοσπονδιακής ενίσχυσης προς τους ανέργους και άλλων επιδομάτων στα τέλη Ιουλίου φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους ρυθμούς ανάκαμψης.

  Χωρίς περισσότερη βοήθεια από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους, οι απολύσεις που σημειώνονται αυτό το διάστημα πιθανόν να αφήσουν σημάδια διαρκείας επί της οικονομίας των ΗΠΑ, καταλήγουν οι αναλυτές της Fed.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ