Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 14:31

  Συρία- κορονοϊός: Το HRW κατήγγειλε την απουσία εξοπλισμού ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα

  Συρία- κορονοϊός: Το HRW κατήγγειλε την απουσία εξοπλισμού ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα τις ελλείψεις προστατευτικού υλικού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη Συρία που μάχεται κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

  Στην εμπόλεμη Συρία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 2.830 κρούσματα covid-19 και 116 θάνατοι στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όμως σύμφωνα με το HRW οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.

  Μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου η μη κυβερνητική οργάνωση μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο 33 γιατρών που είχαν συμπτώματα κορονοϊού, ενώ ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για συνολικά 64 θανάτους στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση από την αρχή της επιδημίας στη χώρα, επεσήμανε το HRW.

  "Την ώρα που οι νεκρολογίες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που συμμετείχαν στη μάχη κατά της πανδημίας covid-19 αυξάνονταν, οι επίσημοι αριθμοί παρουσίαζαν μια εικόνα που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα επί του πεδίου", πρόσθεσε.

  "Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους και το υγειονομικό προσωπικό είναι αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας (…) κυρίως στην επαρχία", επεσήμανε η ΜΚΟ, βασιζόμενη σε μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών.

  Οι ιατρικές μάσκες και οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι ιατρικές μπλούζες, τα ποδονάρια και τα αντισηπτικά που έχει στείλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη χώρα δεν φαίνεται να έχουν φτάσει στο ιατρικό προσωπικό σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με το HRW.

  Σε κάποια νοσοκομεία υπάρχουν βασικές ελλείψεις, για παράδειγμα σε φιάλες οξυγόνου, αναπνευστήρες και κλίνες.

  "Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του ίδιου της του λαού. Για τον λόγο αυτό, η έλλειψη ανησυχίας για την υγεία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας δεν είναι δυστυχώς κάτι που προκαλεί έκπληξη", συνέχισε η ΜΚΟ.

  Στα μέσα Αυγούστου πολλές ιατρικές πηγές είχαν επισημάνει στο AFP άνοδο των θανάτων και των κρουσμάτων του κορονοϊού μεταξύ των γιατρών, κυρίως στα νοσοκομεία της Δαμασκού.

  Ένας γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε επισημάνει ότι η πλειονότητα των νεκρών δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ covid-19, αλλά είχαν εμφανίσει συμπτώματα προτού πεθάνουν.

  Το υπουργείο Υγείας της Συρίας από την πλευρά του είχε πρόσφατα παραδεχθεί ότι δεν διαθέτει "την ικανότητα να διεξάγει διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα σε διάφορες επαρχίες", προσθέτοντας ότι τα επίσημα στοιχεία αντιστοιχούν αποκλειστικά σε όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ