Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Αυγ-2020 09:32

  Υπάρχει πραγματικό... φάντασμα πληθωρισμού;

  Υπάρχει πραγματικό... φάντασμα πληθωρισμού;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η ανακοίνωση της Fed μέσω των δηλώσεων Πάουελ, ότι πρόκειται να "μεταβάλλει” το όριο του πληθωρισμού που θα λαμβάνει υπ' όψη της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την αναπροσαρμογή της νομισματικής της πολιτικής, έχει δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που έδωσε. 

  Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι η Fed πρόκειται να αλλάξει το όριο του "έως και κάτω από το 2%”, για τον πληθωρισμό με ένα όριο που θα προσδιορίζει το 2% ως μέσο όρο περιόδου. Που μεταφράζεται σε αύξηση του ανεκτού ορίου πληθωρισμού ακόμα και πάνω από το 2% για κάποια προσωρινή περίοδο. 

  Η ελαστικότητα αυτή έχει ερμηνευθεί ως δήλωση πρόθεσης της Fed να μην αλλάξει τη νομισματική πολιτική της "ποσοτικής χαλάρωσης” ακόμα και αν ο πληθωρισμός χτυπήσει κάποια στιγμή στον ορίζοντα τιμές που θα αγγίζουν ή θα ξεπερνούν το 3%. 

  Τα χρηματιστήρια και οι αγορές έχουν κάθε λόγο να "γιορτάζουν” ενώ οι αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται για σοβαρές αναταραχές. 

  Σε κάθε περίπτωση όμως η αναγνώριση της σοβαρής πλέον πιθανότητας να αυξηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε επίπεδα πάνω του 2% σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, είναι για πρώτη φορά μετά τα τέλη του 2018 και ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, που μπαίνει στο τραπέζι από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα ως μία τόσο σοβαρή εκδοχή. 

  Μια "εκδοχή” τόσο σοβαρή που να την υποχρεώνει - εκ των προτέρων - να προχωρά σε ανακοίνωση δέσμευσης έναντι των αγορών ότι θα συνεχίσει να τις "τροφοδοτεί” με ρευστότητα ακόμα και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το παλιό αλλά ακόμα ισχύον όριο του 2%. 

  Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον είναι κατα πόσο οι εκτιμήσεις της Fed αφορούν άμεσα σε ενα κύμα πληθωριστικών πίεσεων, ακόμα και εν μέσω συρίκνωσης της κατανάλωσης εν μέσω πανδημίας και ύφεσης. 

  Και το ερώτημα αυτό δεν περιορίζεται στην Fed καθώς μια πληθωριστική άνοδος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ανάλογες πιέσεις στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο. Το εύρος αυτών των πιέσεων θα εξαρτηθεί βέβαια από το είδος των προϊόντων και υπηρεσιών που θα είναι οι φορείς αυτών των πιέσεων. 

  Προς το παρόν στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ οι πιέσεις αυτές έχουν εμφανισθεί με σαφήνεια στα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα, αλλά και στις ιατρικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση (κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, κ.λ.π.). Εκεί οι "αυξήσεις” τιμών ακόμα και μέσα στο πεντάμηνο της πανδημίας αγγίζουν έως και το 20%...
        

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ