Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 21:23

  Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανή ακόμη μια συμφωνία φέτος για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

  Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανή ακόμη μια συμφωνία φέτος για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χρονίζουσα διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη θέσπιση ενός νέου φόρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς συνεχίζεται, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το ενδεχόμενο μιας συμφωνία επί του θέματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι ακόμη πιθανή.

  Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο CNBC την Παρασκευή, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών, ενώ ερωτηθείς ειδικότερα εάν το ενδεχόμενο συμφωνίας φέτος είναι ακόμη εφικτό, απάντησε: "Νομίζω ότι είναι πιθανή. Θεωρώ ότι οι φήμες για κατάρρευση της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ήταν κάπως υπερβολικές".

  Ευρώπη και ΗΠΑ διαφωνούν ως προς τον τρόπο φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon και η Apple. Ορισμένες χώρες της Ευρώπης πιστεύουν ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να καταβάλουν περισσότερους φόρους, με τις ΗΠΑ όμως να αντιδρούν θεωρώντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο της ΕΕ αποτελεί διακριτή μεταχείριση σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών.

  Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επί του θέματος διεκόπησαν τον Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), απειλώντας παράλληλα να επιβάλλουν δασμούς στις χώρες που έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν μεμονωμένα ψηφιακό φόρο στις τεχνολογικές εταιρείες.

  Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που θέσπισε δικό της ψηφιακό φόρο και αναμένεται να έχει τα πρώτα έσοδα στις αρχές του 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία έχουν επίσης θεσπίσει φόρους για τους τεχνολογικούς κοιλοσσούν, για τους οποίους έχουν δηλώσει ότι θα αλλάξουν εάν υπάρξει για ευρύτερη συμφωνία.

  Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών παραμένει αισιόδοξος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στο CNBC: "Νομίζω ότι πρέπει να εκλάβουμε αυτά που συμβαίνουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ως ένα διάλειμμα”.

  Η Ιρλανδία εξάλλου ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφιακού φόρου σε επίπεδο ΕΕ το 2018, πιέζοντας αντ' αυτού για μια ευρύτερη συμφωνία και με χώρες εκτός ευρωπαϊκού χώρου. Κι αυτό γιατί η Ιρλανδία "φιλοξενεί” πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες έχουν έδρα στη χώρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ