Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 16:02

  Η Ουκρανία "παγώνει" όλες τις επαφές της με τη Λευκορωσία και συντάσσεται με την ΕΕ

  Η Ουκρανία "παγώνει" όλες τις επαφές της με τη Λευκορωσία και συντάσσεται με την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία ανέστειλε όλες τις επαφές της με την Λευκορωσία και συντάχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με ανακοίνωσή της είχε καταδικάσει τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου υποστηρίζοντας ότι δεν ήσαν αδιάβλητες.

  Την σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

  Ο Κουλέμπα δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να διακοπούν ολοσχερώς οι διπλωματικές σχέσεις με την Λευκορωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία αφού δει πώς θα πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  "Σταματήσαμε όλες τις επαφές, έως ότου η κατάσταση στην Λευκορωσία σταθεροποιηθεί" δήλωσε ο Κουλέμπα.

  Αν και η Λευκορωσία είναι παραδοσιακά ένας στενός σύμμαχος της Μόσχας, ο Λουκασένκο είχε σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αρνούμενος να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, ενώ στην Λευκορωσία είχαν διεξαχθεί οι διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

  Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, τον κατηγορούν ότι στις εκλογές προσέφυγε στην νοθεία για να παρατείνει την 26ετή παραμονή του στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο ίδιος αρνείται ότι εξαπάτησε το εκλογικό σώμα.

  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσφατα τάχθηκε υπέρ των επαναληπτικών εκλογών στην Λευκορωσία, λέγοντας ότι είναι θέμα των Λευκορώσων να εκλέξουν τον πρόεδρο τους.

  Η Λευκορωσία απάντησε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται τη συμβουλή της Ουκρανίας, ανάφερε ο ιστότοπος tut.by.

  H Ουκρανία έχει απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα ξένων πολιτών για να εμποδίσει την διασπορά του Covid-19, αλλά ο Κουλέμπα δήλωσε ότι στους Λευκορώσους που θέλουν να φύγουν λόγω της πολιτικής κρίσης στην χώρα τους, θα πρέπει να γίνει εξαίρεση και να τους δοθεί άδεια εισόδου στην χώρα.

  Η Ουκρανία είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά της, όταν το Μινσκ αποφάσισε να απελάσει μια ομάδα 30 Ρώσων πολιτών που συνελήφθησαν τον Ιούλιο στην Λευκορωσία, αν και αρχικά ήταν δεκτική στην ιδέα αυτή. Η Λευκορωσία υποστήριξε ότι η ομάδα των Ρώσων που συνελήφθησαν στην Ουκρανία είχε σκοπό να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην χώρα κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

  Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες ήσαν εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας και βρέθηκαν στην Λευκορωσία ως ενδιάμεσο σταθμό με προορισμό τρίτες χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η παρουσία των Ρώσων αυτών πολιτών στην Λευκορωσία ήταν μέρος επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

  Η Ουκρανία αρνήθηκε τις κατηγορίες περί επιχείρησης των μυστικών της υπηρεσιών και ζήτησε την έκδοση των 28 Ρώσων ανδρών, καθώς θεωρεί ότι πολεμούσαν στον πλευρό των αποσχιστικών δυνάμεων στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Η Λευκορωσία αρχικά είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με την Ουκρανία στο ζήτημα αυτό, αλλά εν συνεχεία τους παρέδωσε στην Ρωσία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ