Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 15:30

  Επιστροφή στην προ κορονοϊού κανονικότητα "βλέπει" ο Κουρτς το καλοκαίρι του 2021

  Κουρτς: Η Αυστρία επιδιώκει μόνιμη συμμαχία των “φειδωλών” της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και είναι πιθανό η κρίση να περάσει γρηγορότερα απ' ό, τι αρχικά προέβλεπαν πολλοί ειδικοί και σήμερα φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιστρέψουμε στη συνήθη κανονικότητά μας το καλοκαίρι του 2021", τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς στο μήνυμα που απηύθυνε λίγο πριν το μεσημέρι.

  Το μήνυμα αφορούσε την τρέχουσα κατάσταση όπως επίσης τις προοπτικές και τις προγραμματισμένες προτεραιότητες στο προσεχές μέλλον, και ορισμένα σημεία του είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων, όπως το γεγονός ότι, λίγο μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, η επιστροφή στην "κανονικότητα" αναμενόταν το επόμενο καλοκαίρι.

  Με το μήνυμα που απηύθυνε προς τον αυστριακό πληθυσμό από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία.

  Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο καλοκαίρι "μπορεί να είναι και πάλι φυσιολογικό και λέω επίσης ότι θα πρέπει να είναι", και σ' αυτό θα πρέπει να οδηγήσει η έρευνα σχετικά με ένα εμβόλιο, τις μεθόδους θεραπείας και τα διαγνωστικά τεστ.

  Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα κατά του κορονοϊού και τις τρέχουσες εξελίξεις, ο ίδιος έκανε μάλλον γενικότερες αναφορές, λέγοντας πως τα "περαιτέρω μέτρα" θα αποφασιστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, με τον στόχο να είναι ξεκάθαρος, "δηλαδή να αποφευχθεί ένα lockout", καθώς τώρα πολύ περισσότερα πράγματα είναι γνωστά για τον ιό, "και επομένως μπορούμε να λάβουμε πολύ στοχευμένα μέτρα".

  Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την αρχή της πανδημίας πολλά έχουν γίνει γνωστά, αλλά οι επόμενοι μήνες δημιουργουν μία μεγάλη πρόκληση, καθώς με την έναρξη του σχολείου, με περισσότερες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, με το ετήσιο κύμα της γρίπης, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να γίνει και πάλι σοβαρή και ως εκ τούτου την επόμενη εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση μετάδοσης και θα συζητήσει για περαιτέρω μέτρα.

  Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος περισσότερο από 7%, και ως εκ τούτου θα υπάρξει μια νέα εταιρική μορφή, η "Austrian Limited", που θα καθιστά δυνατή μία γρήγορη και απαλλαγμένη από γραφειοκρατία ίδρυση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και συμμετοχή των εργαζομένων.

  Επιπλέον, βρίσκονται σε επεξεργασία μέτρα για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε όλα τα μέτρα θα υπάρχει από κοινού εποπτεία με τον κυβερνητικό εταίρο, τους Πράσινους, για την τήρηση των οικολογικών προδιαγραφών.

  Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο ίδιος θέλει να ενισχύσει την ελκυστικότητα του οικονομικού κόμβου -- επιπλέον των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ των μέτρων διάσωσης και ανακούφισης -- και να τοποθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που είναι σήμερα άνεργοι σε βιομηχανίες του μέλλοντος.

  Προς τούτο, όπως σημείωσε, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος που σχετίζονται με το οικονομικό κόμβο : εντοπισμός εταιρειών, προώθηση νέων επιχειρήσεων, φοροαπαλλαγές, οικολογικά κίνητρα.

  Η πανδημία έδειξε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι σημαντική και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δημόσιος τομέας για τον εφοδιασμό των κυλικείων του πρέπει να προμηθεύεται περισσότερο από την περιφέρεια, ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας, για παράδειγμα, πως εάν αγοραστούν 20% περισσότερα περιφερειακά προϊόντα, αυτό θα δημιουργούσε 46.000 νέες θέσεις εργασίας.

  Παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία έχει αναδείξει το πρόβλημα της μοναξιάς στους ηλικιωμένους ανθρώπους, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξήγγειλε την δημιουργία ενός "Συμφώνου κατά της μοναξιάς".

  Σε σχέση με την κριτική ότι το γεγονός πως, οι σημερινές τοποθετήσεις για τα διδάγματα από την κρίση του κορονοϊού έγιναν μόνον από τον ίδιο, χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο, τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, παραπέμπει σε ένα άσχημο κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο καγκελάριος επισήμανε πως "είναι πολύ συνηθισμένο να μην εμφανίζονται ως δίδυμα" οι κυβερνητικοί εταίροι.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ