Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 15:28

  Μπορέλ: Προχωρά η προετοιμασία για λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

  Μπορέλ: Προχωρά η προετοιμασία για λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:00

  Να απέχει από μονομερείς δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

  "Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις" με την Τουρκία, ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχει ένα περιθώριο διαλόγου".  

  Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ "να επιταχυνθεί η εργασία για τη λίστα με κυρώσεις".

  Όπως επισήμανε, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν σημειώσουν επιτυχία "το Συμβούλιο θα παρουσιάσει [στους ΥΠΕΞ] σειρά προτάσεων για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν".  

  "Δεν περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις και η οδός της διπλωματίας να αποτύχουν", πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι η προετοιμασία που γίνεται αφορά μια λίστα φυσικών προσώπων, μια λίστα περιουσιακών στοιχείων, όπως πλοία", ενώ μπορεί επίσης "να δρομολογηθούν κυρώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως προμήθειες που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα. Μπορούμε να δούμε επίσης οικονομικές κυρώσεις και μέτρα".

  "Το πιο πιεστικό θέμα είναι το θέμα των δραστηριοτήτων για εξόρυξη και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου," ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το πιο πολύπλοκο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

  Μάας: Περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας μόνο με συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου

  Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ομόφωνα το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας "κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες", λόγω της συμπεριφοράς της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. Δήλωσε δε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.

  "Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο", δήλωσε ο κ. Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε ότι "ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών". Εξέφρασε μάλιστα την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει έναν τέτοιο διάλογο, καθώς αυτή είναι, όπως είπε, "η μόνη διέξοδος από αυτή την εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίση".

  "Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε", συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

  Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των κυρώσεων

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

  2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

  4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

  5.  Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ