Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 10:24

  Δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο

  Λίβανος: Άμεση ανθρωπιστική βοήθεια άνω των 250 εκατ. ευρώ θα παρέχει η διεθνής κοινότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό του Λιβάνου προγραμματίζει για το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση.

  Σε συνέχεια της πρωτοφανούς θανατηφόρου έκρηξης που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου και τις καταστροφικές συνέπειές της σε ανθρώπινες απώλειες, χιλιάδες τραυματισμούς καθώς και σε ανυπολόγιστες υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρχών του Λιβάνου για παροχή βοήθειας, αποφάσισε να σταθεί αλληλέγγυα για μια ακόμα φορά στον λιβανικό λαό και να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα. Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες για τις οποίες έχει εκδηλωθεί σχετικό αίτημα βοήθειας από τις Αρχές του Λιβάνου και αυτές αφορούν κυρίως επισιτιστική βοήθεια, φάρμακα & ιατροφαρμακευτικό υλικό και δομικά υλικά.

  Η μεταφορά του δεύτερου "πακέτου" βοήθειας της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον Λίβανο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του αρματαγωγού "ΙΚΑΡΙΑ". Προβλέπεται ακόμα η εν λόγω βοήθεια να παραδοθεί στον Λιβανικό στρατό, ειδικές μονάδες του οποίου παραλαμβάνουν, συντονίζουν και διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον τελικό αποδέκτη.

  Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανακούφιση της, δύο υποστηρικτικών οχημάτων, καθώς και μεταφορά ιατρικού προσωπικού και τεσσάρων τόνων φαρμακευτικού υλικού από το αρματαγωγό "ΙΚΑΡΙΑ", ανταποκρινόμενη επίσης και υλοποιώντας το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για μεταφορά ανθρωπιστικού της υλικού προς την Βηρυτό. Η Ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου ανεδείχθη επίσης από την άμεση επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη λίγες ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη καθώς και τη συμμετοχή κ. Πρωθυπουργού στη διεθνή τηλεδιάσκεψη δωρητών για τον Λίβανο.

  Την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, με εντολή του Υπουργου Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει αναλάβει η Γεν. Δ/νση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) υπό την εποπτεία του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν η Πρεσβεία Λιβάνου στην Αθήνα και η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό.

  Παράλληλα με την δράση του ΥΠΕΞ η Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ελληνολιβανική Πολιτιστική Ένωση και με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Ράδιο/τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης, συλλογής και αποστολής ειδών βασικής ανάγκης προς ανακούφιση των πληγέντων. Ένα μέρος της βοήθειας έχει ήδη αποσταλεί αεροπορικώς, μέσω αεροπορικής εταιρείας. Πρόθεση για βοήθεια έχει εκφράσει και το ΚΚΕ στελέχη του οποίου ενημέρωσαν τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη για την πρωτοβουλία και τα υλικά που θα συγκεντρωθούν. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει εκδηλώσει και ο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

  Τι χρειάζεται ο Λίβανος και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι Έλληνες

  Η δεύτερη αποστολή επίσημης κρατικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο από το Υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσου του Υφυπουργού κ. Κ. Φραγκογιάννη και της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), και αποδέκτη προς περαιτέρω διανομή, το Στρατό του Λιβάνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, με απόπλου του Αρματαγωγού πλοίου "Ικαρία" από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εθν. Άμυνας.

  Οι ενδιαφερόμενοι, από τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να αποστείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ως και την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 προς το γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών με τα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας: gendirydas@mfa.gr & 2103682252. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει περιγραφή και στοιχεία του προσφερόμενου εμπορεύματος, του τρόπου συσκευασίας συμπεριλαμβνομένου του βάρους και του όγκου αυτού, καθώς επίσης και τη διαθεσιμότητα μεταφοράς και φόρτωσης κατά τις αναφερόμενες ημερομηνίες επί του αρματαγωγού πλοίου.

  Ακολούθως, η ΥΔΑΣ θα απαντήσει γραπτώς περί αποδοχής της εθελοντικής προσφοράς και θα συνεργαστεί με το δωρητή ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες παλετοποίησης και φόρτωσης στο πλοίο, καθώς επίσης και να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες διαδικασίες διασάφησης ως προβλέπονται για την ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

  Τα επιμέρους υλικά και προμήθειες της ζητούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με ανάλογο αίτημα της εν Ελλάδι Πρεσβείας του Λιβάνου, είναι τα κάτωθι:

  Ιατροφαρμακευτικό υλικό για την περίθαλψη των τραυματιών με κατάγματα, μώλωπες και εγκαύματα, καθώς επίσης και υλικά για χειρουργικές και ιατρικές επεμβάσεις.

  Επισιτιστική βοήθεια και διάθεση βασικών προϊόντων αγροδιατροφής, προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη περίοδο έλλειψης, η οποία θα προκύψει λόγω της ολοσχερούς καταστροφής των σιλό αποθήκευσης του κεντρικού λιμένα.

  Υλικά οικοδομής για την ανοικοδόμηση των πληγέντων δημόσιων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών.

  Απαραίτητο εξοπλισμό και υλικά προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι υποδομές και εν γένει η εφοδιαστική αλυσίδα του κεντρικού λιμένα της χώρας.

  Θα διανεμηθεί δε, αναλυτική λίστα των ζητουύμενων υλικών και προμηθειών.

  Τα εμπορεύματα θα παραδοθούν σε συνεννόηση με την ΥΔΑΣ και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό απευθείας επί του αρματαγωγού πλοίου και με τρόπο που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς, κατά το διάστημα από Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020.

  Σημειώνεται δε, ότι κατά τη δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρέχεται η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την εγχώρια και διεθνή νομιμότητα, να φιλοξενηθούν επί του αρματαγωγού πλοίου και ιδιωτικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έτερων ελληνικών φορέων προς τρίτους (επίσημα αναγνωρισμένους) αποδέκτες εντός Λιβάνου.

  Τι χρειάζεται ο Λίβανος

  Δομικά Υλικά:
  ● Ράβδοι ενίσχυσης από χάλυβα και σκυρόδεμα
  ● Ηλεκτρικά και υδραυλικά ενσωματωμένα είδη και φωτιστικά
  ● Υλικά από γυαλί, αλουμίνιο και ξύλο
  ● Ψευδοροφές με γυψοσανίδες
  ● Χρώματα
  ● Πλακάκια

  Ιατρικά είδη:
  ● Όλοι οι τύποι φαρμάκων κυρίως για τον καρκίνο, τις χρόνιες ασθένειες, τους ιούς και τα βακτήρια, κ.λπ.
  ● Ιατρικός εξοπλισμός για τα ακόλουθα τμήματα: Μονάδα εντατικής θεραπείας, ιατρική απεικόνιση, χειρουργείο, τμήμα κεντρικής αποστειρωμένης υπηρεσίας, τμήμα εξωτερικών ασθενών, εργαστήριο, τμήμα τράπεζας αίματος, δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, φαρμακείο, μαιευτικό τμήμα, τμήμα νεογνών, τμήμα αιμοκάθαρσης. Ηλεκτρικές γεννήτριες 250KVA και SOOKVA.

  Covid 19:
  ● προστατευτικός εξοπλισμός,
  ● ιατρικός εξοπλισμός,
  ● διαγνωστικός έλεγχος και δοκιμή,
  ● υποδομές και εξοπλισμός υγειονομικών εγκαταστάσεων,
  ● αναλώσιμα απολύμανσης και
  ● ιατρικά αναλώσιμα.

  Εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές για τις ακόλουθες ειδικότητες:
  ● Καρδιολογία,
  ● Γενική Χειρουργική,
  ● Γναθοπροσωπική,
  ● Νευρολογία,
  ● Οφθαλμολογία,
  ● Ορθοπεδική και Ουρολογία.

  Πληροφορική:
  ● Υπολογιστές, διακομιστές και αξεσουάρ

  Επισιτιστική βοήθεια
  ● Σιτάρι και αλεύρι
  ● Ρύζι
  ● Λάδι
  ● Σπόροι, σπόροι και δημητριακά (Φακές, φασόλια, ρεβίθια, κ.λπ.)
  ● Γάλα σε σκόνη
  ● Γάλα για βρέφη
  ● Ζυμαρικά
  ● Κονσερβοποιημένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου του κονσερβοποιημένου κρέατος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ