Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 16:31

  ΗΠΑ: Η Federal Reserve υιοθετεί ριζικές αλλαγές στη στρατηγική της

  ΗΠΑ: Η Federal Reserve υιοθετεί ριζικές αλλαγές στη στρατηγική της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:27

  Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε σειρά αλλαγών στην πολιτική της, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη στρατηγική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές, όπως έκανε στο παρελθόν.

  Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε τις αλλαγές αυτές στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ο πρακτικός αντίκτυπος των αλλαγών αυτών είναι ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η Fed πήρε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

  "Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού", ανέφερε ο Πάουελ.

  Η Fed είχε αρχίσει να κινείται στην κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο στις αρχές του 2019 όταν η κεντρική τράπεζα διέκοψε απότομα το σχέδιο της για τις σταδιακές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Ο Πάουελ δρομολόγησε την αξιολόγηση του πλαισίου πολιτικής στα τέλη του 2018, με κίνητρο τον σοβαρό κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια τους να τονώσουν την ανάπτυξη ενώ τα επιτόκια τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

  Η πανδημία του κορονοϊού και η ύφεση που προκάλεσε έδωσε νέα ώθηση στις προσπάθειες αυτές. Η Fed αναγκάστηκε να μειώσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί μαζικές αγορές κυβερνητικών τίτλων και άλλων ομολόγων για να σταθεροποιήσει τις αγορές.

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της στρατηγικής της υιοθετώντας μάλιστα ομόφωνα την αναμόρφωση της γραπτής δήλωσης για τους μακροπρόθεσμους στόχους και τη νομισματική πολιτική.

  Ειδικότερα, η Fed αν και δεν άλλαξε τον επίσημο στόχο για πληθωρισμό στο 2%, αναφέρει πλέον ότι εάν ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 2% μετά από περιόδους ύφεσης, θα επιδιώκει να σταθεροποιεί τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες αφήνοντας τον πληθωρισμό πάνω από το 2% όταν η οικονομία θα είναι πιο ισχυρή.

  "Η Επιτροπή επιδιώκει να πετύχει πληθωρισμό που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 2% σε βάθος χρόνου, και σε αυτό το πλαίσιο κρίνει ότι μετά από περιόδους με πληθωρισμό κάτω από το 2%, η κατάλληλη νομισματική πολιτική πιθανότατα θα επιδιώκει να πετύχει πληθωρισμό πάνω από το 2% για κάποια περίοδο", αναφέρει η Fed σε σχετική ανακοίνωση.

  Με άλλα λόγια, η Fed δηλώνει ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια της απλά με βάση την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, αλλά αντίθετα θα περιμένει να δει στοιχεία ότι ο πληθωρισμός είναι στον επίσημο στόχο του 2% ή το έχει ξεπεράσει.

  Ο Πάουελ διευκρίνισε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δεσμευτεί σε "μία συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα που θα ορίζει αυτόν τον μέσο όρο", χαρακτηρίζοντας την αλλαγή της στρατηγικής ως μια "ευέλικτη μορφή για τη θέσπιση του στόχου για τον πληθωρισμό".

  Πάουελ: Παραμένει "υγιής” η οικονομία

  Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι παραμένει "υγιής" αλλά η ανεργία μπορεί να μείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό κυρίως στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19,.

  "Η οικονομία ήταν εύρωστη τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, υπάρχει πολλή δύναμη στην οικονομία. Η ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε νωρίτερα και ήταν ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν", διαπίστωση που σημαίνει ότι υπάρχει "πάντα μια υγιής οικονομία εκτός από τους τομείς που επλήγησαν άμεσα" από την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος τους τομείς της εστίασης, των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι μόλις η νόσος "τεθεί υπό έλεγχο", "η υπόλοιπη οικονομία θα μπορεί να ανακάμψει αρκετά γρήγορα".

  Νωρίτερα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγούμενα.

  Αυτή η ιστορική πτώση του ΑΕΠ, που προστίθεται σε αυτήν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (-5%), βύθισε επίσημα τη χώρα σε ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία η οποία υποχρέωσε τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα καραντίνας, περιορίζοντας σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ