Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Αυγ-2020 08:16

  Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

  Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κινήσεις στο παρασκήνιο για έναρξη συζητήσεων για εκτόνωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

  Με πρωταγωνιστές του παρασκηνίου τη Γερμανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. και την Κομισιόν, εξετάζονται διάφορα σενάρια με στόχο την έναρξη διαλόγου.

  Πρώτο, να ανακοινωθεί έναρξη διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδος και Τουρκίας, με πρώτο θέμα τον καθορισμό ατζέντας. 

  Δεύτερο, το Βερολίνο καλοβλέπει την πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Τι θα γίνει, όμως, με την Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει η Άγκυρα "εκλιπούσα"; Αυτό δυσκολεύει τη σύγκλησή της. 

  Τρίτο, για να παρακαμφθούν οι τουρκικές αγκυλώσεις, έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις προς την Άγκυρα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν άτυπες συναντήσεις με τη Λευκωσία για καθορισμό ΑΟΖ. Δύσκολα θα αποδεχθεί μια τέτοια διευθέτηση η Άγκυρα, σημειώνεται ωστόσο, ότι στο παρελθόν έγιναν δύο τουλάχιστον άτυπες/ μυστικές συναντήσεις, μεταξύ Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου, για το Κυπριακό. 

  Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως το νέο σκηνικό που επιχειρείται να διαμορφωθεί θα διαφοροποιήσει ενδεχομένως και τις προσεγγίσεις, τις τακτικές. Είναι σαφές πως όταν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα τίθεται από την Αθήνα. Ωστόσο, για τη Λευκωσία το ζήτημα θα είναι ανοικτό από τη στιγμή κατά την οποία οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης θα συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία θα πορευτούν από της ενάρξεως του διαλόγου με διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα. 

  Ενδείξεις, πάντως, ότι η Άγκυρα θα αλλάξει στάση δεν φαίνεται να υπάρχουν. Αντίθετα, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για εντοπισμό κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της υλοποίησης ενός μεγαλεπήβολου επεκτατικού σχεδιασμού, μέσα και από την ανάδειξη της κατοχικής δύναμης σε ενεργειακή δύναμη!    

  Προειδοποιήσεις για Αμμόχωστο

  Η Λευκωσία προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση πως στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία εποικίσει την Αμμόχωστο, θα κινηθεί για αναστολή της ενταξιακής πορείας της Ε.Ε. και μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων που απορροφά η Τουρκία. Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ