Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 18:30

  Γενί Σαφάκ: Αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ή τη Μεσόγειο θα ανακοινώσει ο Ερντογάν

  Γενί Σαφάκ: Αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ή τη Μεσόγειο θα ανακοινώσει ο Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ή τη Μαύρη Θάλασσα θα ανακοινώσει ότι εντόπισαν τα τουρκικά γεωτρύπανα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αύριο, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφερόμενη στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας ότι την Παρασκευή θα ανακοινώσει "καλά νέα" που θα "εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για ολόκληρη την Τουρκία".

  Όπως γράφει το philenews.com, τουρκικός και τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρουν ότι το δίκτυο Bloomberg μεταδίδει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ανακοινώσει την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα και το Euronews στην Μεσόγειο. Η Γενί Σαφάκ γράφει ότι ειδικοί σε θέματα ενέργειας αναφέρουν ότι μόνον το 5% των ποσοτήτων  φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Μεσόγειο, καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 70 χρόνια και υποστηρίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο, μπορούν να "βγουν στην ξηρά".

  Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι το 2022 που θα τελειώσουν οι αγωγοί μεταφοράς, η Τουρκία θα έχει στα χέρια της ένα μεγάλο "χαρτί" και θα μπορεί να περάσει από την εισαγωγή ενέργειας, στην εξαγωγή ενέργειας.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χθεσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στα εγκαίνια ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής πάνελ ηλιακής ενέργειας, έχει δημιουργήσει ανυπομονησία και ενθουσιασμό ενώ ώθησε τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών στο χρηματιστήριο, σε άνοδο.

  Ο καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας, ανέφερε στην εφημερίδα ότι μπορεί να έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα και στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, είπε, βγάζουν φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα εδώ και χρόνια και μέρος της υφαλοκρηπίδας. Ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε, ότι αποθέματα μπορεί να έχουν εντοπιστεί στην δυτική Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο "πιστεύω ότι έχει ανακαλυφθεί ένα νέο κοίτασμα".

  Η εφημερίδα γράφει ότι οι ισορροπίες αλλάζουν στο φυσικό αέριο και σημειώνει ότι η Τουρκία, που είναι μια από τις χώρες που εισάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από την Ρωσία, υπάρχει σοβαρή μείωση στην αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια. Η πτώση αυτή, προστίθεται, έπεσε στο 70% τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία αύξησε τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αναφέρει η Γενί Σαφάκ, θα πιέσει την Ρωσία να μειώσει τις τιμές της.

  Ο κ. Κουμπάρογλου ανάφερε επίσης ότι από την στιγμή της ανακάλυψης των αποθεμάτων σε δύο χρόνια μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμα και τον δρόμο γι’ αυτό το έδειξαν οι Ισραηλινοί στο Λεβιάθαν. Το 2017, είπε, υπογράφτηκαν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το 2019 το αέριο έφτασε στην ξηρά και άρχισε η εκμετάλλευσή του.

  Τυχόν αποθέματα στην Μαύρη Θάλασσα πρόσθεσε, θα μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης νωρίτερα.

  Στο μεταξύ με tweet του σήμερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι υπάρχει μεν ανυπομονησία για το τι θα ανακοινώσει αύριο ο Τούρκος πρόεδρος, βλέπει όμως να γίνονται πολλές υποθέσεις και κάλεσε όλους να αναμένουν τις ανακοινώσεις αύριο του κ. Ερντογάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ