Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 16:29

  Επιστολή των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων στον Ερντογάν για την κατάσταση στην Τουρκία

  Επιστολή των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων στον Ερντογάν για την κατάσταση στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστολή με την οποία εκφράζει την ανησυχία΄του σχετικά με τον αντίκτυπο του νόμου 7249 στους τουρκικούς δικηγορικούς συλλόγους απευθύνει το συμβούλιο των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

  Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:

  "Εξοχότατε,

  Σας γράφω εξ ονόματος του Συμβουλίου  Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), το οποίο εκπροσωπεί τους δικηγορικούς συλλόγους  45 χωρών, και μέσω αυτών πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίους δικηγόρους. Το CCBE δίνει μεγάλη έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και ασχολείται ιδιαίτερα με την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

  Το CCBE επιθυμεί να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες  του για την έγκριση ενός νέου νομοσχεδίου, τώρα νόμου  με αριθ. 7249, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μέσω της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα στις 15 Ιουλίου 2020, τροποποιώντας το εκλογικό σύστημα των δικηγορικών συλλόγων και περιορίζοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία των δικηγορικών συλλόγων και του νομικού επαγγέλματος στην Τουρκία.

  Κατανοούμε ότι ο νόμος  7249 αλλάζει τον αριθμό των αντιπροσώπων επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων που μπορούν να στείλουν στην Ενωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, επηρεάζοντας κυρίως τους μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους που εκπροσωπούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων μειώνοντας δραματικά την επιρροή τους στην Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων. Κατανοούμε επίσης ότι αυτός ο νέος νόμος επιτρέπει σε κάθε ομάδα 2000 δικηγόρων σε επαρχίες με περισσότερους από 5000 δικηγόρους να δημιουργήσουν τη δική τους δικηγορική ένωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία αρκετών δικηγορικών συλλόγων σε μεγάλες πόλεις όπου οι σύλλογοι αντιπροσωπεύουν μεγάλο αριθμό δικηγόρων.

  Αυτό οδηγεί σε έλλειψη αναλογικότητας και παραβιάζει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, οι οποίες συνεπώς θα εμποδίσουν την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ελευθερία της έκφρασης του νομικού επαγγέλματος.

  Σε αυτό το πλαίσιο, το CCBE επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή σας στα εξής:

  - η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_ENG.pdf), ιδίως το άρθρο 10 για την ελευθερία της έκφρασης ·
  - τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τον ρόλο των δικηγόρων (https://www.ohchr.org/en/professionalinterest/pages/roleoflawyers.aspx), ιδίως την αρχή 16 για τις εγγυήσεις για τη λειτουργία των δικηγόρων, την αρχή 23 για την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι και την αρχή 24 για τις επαγγελματικές ενώσεις δικηγόρων ·
  - ο Χάρτης των Βασικών Αρχών του Ευρωπαϊκού Νομικού Επαγγέλματος (https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/DEONTOLOGY/DEON_CoC/EN_DEON_CoC.pdf) ο οποίος αναφέρει ότι "οι Δικηγορικοί Σύλλογοι (…) πρέπει να επιδιώκουν να τηρούν και να προστατεύουν τις βασικές αρχές για το δημόσιο συμφέρον". Αυτές οι βασικές αρχές είναι κυρίως α): "η ανεξαρτησία του δικηγόρου και η ελευθερία του δικηγόρου να ασκεί την υπόθεση του πελάτη" i): "ο σεβασμός του κράτους δικαίου και της δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης" · και ι) "η αυτορρύθμιση του νομικού επαγγέλματος" ·

  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το CCBE προτρέπει με σεβασμό την Εξοχότητά σας να αποσύρει τον νόμο αρ. 7249 και αποφύγετε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ελευθερία έκφρασης του νομικού επαγγέλματος στην Τουρκία.
  Με εκτίμηση,
  Ranko Pelicaric
  Πρόεδρος του CCBE".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ