Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 17:12

  Bloomberg: Η Τουρκία ανακάλυψε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα;

  Bloomberg: Η Τουρκία ανακάλυψε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.34

  Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από την εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από τα εμπλεκόμενα μέρη της περιοχής να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

  Ο αγώνας που διεξάγει η Τουρκία σε διαφορετικά μέτωπα από τη Λιβύη έως την ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο για τα δικαιώματά της αλλά για το μέλλον της, δήλωσε ο Ερντογάν. "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα. "Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποκλείσει τη χώρα μας από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην περιοχή", είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να δώσει τη λύση στις εντάσεις μέσω διαλόγου και διπλωματίας, παρά να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

  Οι δράσεις της Τουρκίας στην περιοχή συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει η χώρα την ενεργειακή της εξάρτηση από ξένους προμηθευτές, δήλωσε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από ξένες πηγές ενέργειας δεν μπορεί να είναι πλήρως ανεξάρτητη.

  "Η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας είναι εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας", σημείωσε ο Ερντογάν.

  ''Όπως απορρίψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο', ορκίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

  Όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τόνισε ότι ο ιός έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.

  Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί μετά την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα  ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που θα πραγματοποιούν πτήσεις στη χώρα.

  Τέλος, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει ''καλά νέα'' στις 21 Αυγούστου τα οποία θα ανοίξουν μια νέα εποχή την Τουρκία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ανακοίνωση.

  Bloomberg: Βρήκε η Τουρκία φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα;

  Η Τουρκία ανακάλυψε ενεργειακούς πόρους στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανόν φυσικό αέριο, όπως δήλωσαν την Τετάρτη δύο άτομα με γνώσεις του ζητήματος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

  Σημειώνεται πως οι δύο αξιωματούχοι έκαναν τις δηλώσεις τους λίγο μετά την υπόσχεση του Ερντογάν για ''καλά νέα'' την Παρασκευή. Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης, και αν θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εξαγωγές, είναι ασαφές.

  Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index σημειώνει κέρδη 2,95%. Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ