Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 14:18

  Στη Λιβύη ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών για συνάντηση με τον Σάρατζ

  Η Τουρκία στην ατζέντα της επίσκεψης Μάας στην Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε σήμερα στη Λιβύη για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και έχει στόχο να παρακινήσει σε διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη χώρα.

  Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Λιβύη μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, όταν οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σε μια ειρηνευτική διαδικασία που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

  "Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Αμφότερες οι πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Μάας κατά τη άφιξή του.

  Ο Μάας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φάγεζ Σάρατζ στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να συζητήσουν τον βίαιο αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

  Οι Λίβυοι υπουργοί Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα και Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες κατά τις οποίες θα εξετασθούν "τρόποι για την έξοδο απ' αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση", δήλωσε ο Μάας.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη, η οποία αποτελεί μια σημαντική πύλη προς τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της χώρας στα ανατολικά.

  Σχεδιάζεται επίσης μια συνάντηση με τον Μούσταφα Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

  "Ο τερματισμός του πετρελαϊκού αποκλεισμού και μια πιο δίκαιη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για μια λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη", δήλωσε ο Μάας.

  Μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Μάας πρόκειται να ταξιδέψει στο Αμπού Ντάμπι, μετά τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

  Ο Μάας δήλωσε ότι σχεδιάζει να συγχαρεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν για την ιστορική αυτή κίνηση, ενώ θα συζητήσει επίσης μαζί του την κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και στο Ιράν, τη Συρία, το Κατάρ και τον Λίβανο.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ