Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 12:35

  Telegraph: Η Τουρκία δίνει υπηκοότητα σε υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη της Χαμάς

  Telegraph: Η Τουρκία δίνει υπηκοότητα σε υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη της Χαμάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία παρέχει υπηκοότητα και ταυτότητες σε υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εγείροντας φόβους ότι τα μέλη της πιθανόν να έχουν έτσι μεγαλύτερη ελευθερία και δυνατότητα να σχεδιάζουν επιθέσεις κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ανά τον κόσμο.

  Έγγραφα τα οποία περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας δείχνουν ότι τουλάχιστον 12 στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης έχουν λάβει κανονικά την τουρκική υπηκοότητα.

  Τουλάχιστον επτά εκ των 12 έχουν ήδη λάβει ταυτότητα και διαβατήριο, ενώ άλλοι πέντε αναμένουν να τα λάβουν. Ορισμένοι εξ αυτών κυκλοφορούν με ψεύτικα τουρκικά ονόματα αντί του πραγματικού τους.

  Η Χαμάς θεωρείται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στη Βρετανία το ένοπλο τμήμα της είναι απαγορευμένο. Η Χαμάς έχει ως διακηρυγμένο στόχο την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στην περιοχή.

  Η Τουρκία επιμένει ωστόσο ότι πρόκειται για νόμιμο πολιτικό κίνημα, το οποίο ελέγχει τη Γάζα έχοντας κερδίσει νόμιμες εκλογές.

  Πηγή της Telegraph στην περιοχή ανέφερε: "Δεν πρόκειται για απλά μέλη αλλά για τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Χαμάς εκτός Γάζας. Συλλέγουν ακατάπαυστα πόρους και καθοδηγούν την εκτέλεση επιθέσεων μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε".

  Η τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζει η πηγή, υπέκυψε στην πίεση της Χαμάς, που ζητούσε υπηκοότητα για τα στελέχη της, επιτρέποντάς τους έτσι να κινούνται πιο ελεύθερα και να αποτελούν κίνδυνο για χώρες που έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

  Σε ερώτηση της Telegraph για το θέμα, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει "αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας από μια ξένη κυβέρνηση".

  Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε την είδηση, επιμένοντας ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν δρουν εκτός της Παλαιστίνης και δεν συμμετέχουν σε "τρομοκρατικές δραστηριότητες".

  Η Telegraph είχε αποκαλύψει εξάλλου ότι η Τουρκία φιλοξενεί ανώτερα στελέχη της Χαμάς στο έδαφός της, επιτρέποντάς τους μάλιστα να σχεδιάζουν επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη, ακόμη και κατά του δημάρχου της Ιερουσαλήμ.

  Ο Ισμαήλ Χανίγε, ηγέτης της Χαμάς, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του τουρκικού κράτους, μεταξύ άλλων - πιθανότατα - και με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ