Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Αυγ-2020 09:56

  Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να πράξει περισσότερα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

  Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να πράξει περισσότερα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Υποδεικνύει πως "παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει αναμφίβολα και η ΕΕ να πράξει περισσότερα" γιατί στο τέλος της ημέρας διακυβεύονται "και τα δικά της συμφέροντα, δικές της στρατηγικές επιδιώξεις που αγγίζουν τη διεθνή της υπόσταση".

  Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει το κρίσιμο της κατάστασης στην περιοχή και σημειώνει πως "οι διαφορές δεν επιλύονται μέσω "ατυχημάτων" ή θερμών επεισοδίων". Επαναλαμβάνει με έμφαση πως "η ΑΟΖ της Κύπρου είναι νομικά και πολιτικά θωρακισμένη". Απαντώντας  στην κριτική που ασκείται κατά των χειρισμών της κυβέρνησης σημειώνει πως "ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι οι συνεργασίες αποτελούν από μόνες τους το αποτρεπτικό εργαλείο που θα εμποδίσει την Τουρκία να ενεργεί παράνομα".

  Περαιτέρω τονίζει πως η σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι τα σκληρά μέτρα θα οδηγήσουν σε νέες παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, η οποία αποτελεί πολιτική κατευνασμού "τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει αποτύχει".  Σημειώνει ότι "στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, υπάρχουν μέτρα που θα επηρέαζαν την Άγκυρα".

  Ο Ν. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, αποκαλύπτει ότι με επιστολή του προ τον ΓΓ ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αξιωματούχους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προτείνει "την άμεση σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση στην περίκλειστη περιοχή". Σύμφωνα με την πρόταση η ΤΕ θα απαρτίζεται από ξένους και Κύπριους ειδικούς και εισηγείται χρηματοδότηση από την ΕΕ και εμπλοκή των ΗΕ για υποβοήθηση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών. Ο ΥΠΕΞ υποδεικνύει πως η παρούσα τ/κ ηγεσία έχει ξεκάθαρο κίνητρο για να εργαστεί για υλοποίηση της εν λόγω πρότασης.

  Ο ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας και η συνεχής διαβούλευση είναι καθημερινά φαινόμενα, τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και τονίζει πως "αυτοί που, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες, ψάχνουν να βρουν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, θα συνεχίσουν να απογοητεύονται".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ