Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 20:09

  ΠΟΥ: "Δεν υπάρχουν αποδείξεις" ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα

  ΠΟΥ: "Δεν υπάρχουν αποδείξεις" ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:02

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε σήμερα τον κίνδυνο διάδοσης του νέου κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται ότι ο ιός θα μπει στην τροφική αλυσίδα.

  "Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται τα τρόφιμα, τις συσκευασίες τροφίμων ή τις παραδόσεις τροφίμων", είπε ο επικεφαλής του προγράμματος επειγόντων του ΠΟΥΕ, Δρ Μάικ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

  "Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η τροφική αλυσίδα συμμετέχει στη διάδοση του ιού", πρόσθεσε.

  Προειδοποίηση για φαινόμενα εθνικισμού και υποτιμολογήσεις του πιθανού εμβολίου

  Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, προειδοποιεί ότι η υψηλή ζήτηση που υπάρχει ήδη από πολλές χώρες για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών ενώ θα μπορούσε να αυξήσει και την τιμή πώληση του εμβολίου.

  "Όταν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά. Η υπερβολική ζήτηση και ο ανταγωνισμός για εφοδιασμό (σ.σ. με ποσότητες του εμβολίου) ήδη δημιουργούν φαινόμενα 'εθνικισμού', ενώ υπάρχει και κίνδυνος αύξηση των τιμών", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Αυτή τη στρέβλωση της αγοράς μπορεί να επιλυθεί μόνο με παγκόσμια αλληλεγγύη, οι επενδύσεις του δημόσιου τομέα και η δέσμευση όλων".

  Ο Γκεμπρεγιεσούς ενθάρρυνε επίσης τις χώρες να παρέχουν χρηματοδότηση στο πρόγραμμα που έχει έχει ξεκινήσει ο ΠΟΥ, με τη συμμετοχή πολλών φιλανθρωπικών και επιστημονικών ομάδων, η οποία στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Όπως τόνισε, η επένδυση των χωρών στο πρόγραμμα θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο οποίος έχει μολύνει μέχρι σήμερα περισσότερους από 20,6 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 750.000 ατόμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ