Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Αυγ-2020 12:28

  ABN Amro Bank: Περικόπτει κατά ένα τρίτο τη δραστηριότητά της στην επενδυτική τραπεζική

  ABN Amro Bank: Περικόπτει κατά ένα τρίτο τη δραστηριότητά της στην επενδυτική τραπεζική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ολλανδική ABN Amro Bank περικόπτει κατά το ένα τρίτο της δραστηριότητάς της στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής παγκοσμίως και σταματά την τραπεζική της δραστηριότητα εκτός Ευρώπης, καθώς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει συνολικά τη δραστηριότητά του μετά το πλήγμα που επέφερε η κρίση του κορονοϊού.

  Η ABN Amro θα σταματήσει να παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εκτός Ευρώπης, ενώ θα σταματήσει εντελώς τη χρηματοδότηση εμπορικών και εμπορευματικών δραστηριοτήτων, όπως ανέφερε η ολλανδική τράπεζα την Τετάρτη. Έως και 800 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στα τρία με τέσσερα επόμενα χρόνια κατά τα οποία θα διαρκέσει η σχετική αναδιάρθρωση, από έναν κλάδο ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει το 45% των δανείων που χορηγεί ο όμιλος.

  Ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ άλλων οι Deutsche Bank, Societe Generale και BNP Paribas έχουν εκκινήσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κλάδων της επενδυτικής τραπεζικής τους, καθώς επιχειρούν να μειώσουν τα κόστη και να μειώσουν την έκθεσή τους σε δραστηριότητες υψηλού ρίσκου.

  Η μετοχή της ενισχυόταν νωρίτερα έως και κατά 7% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Από τις αρχές του 2020, έχει χάσει ωστόσο το 47% της αξίας της, έναντι απωλειών 32% του τραπεζικού δείκτη εντός του Stoxx 600.

  Στο τρίμηνο, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 5 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας στον ισολογισμό της απομείωση αξίας πολλών assets της, ενώ κατέγραψε και μείωση στη χορήγηση δανείων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Οι προβλέψεις για απώλειες από δάνεια που πιθανόν να "κοκκινήσουν" μειώθηκαν στα 703 εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους.

  Οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με την ABN Amro, θα κυμανθούν στα 3 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,5 δισ. ευρώ.

  Η δραστηριότητα εταιρικής τραπεζικής σε ΗΠΑ, Ασία, Αυστραλία και Βραζιλία αναμένεται να συρρικνωθεί, σημειώνει η τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ