Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 11:05

  Όπισθεν... ολοταχώς από την Τουρκία στην υποχρέωση των τραπεζών να διευρύνουν τον δανεισμό

  Όπισθεν... ολοταχώς από την Τουρκία στην υποχρέωση των τραπεζών να διευρύνουν τον δανεισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στην αναίρεση των νέων κανόνων που είχαν θέσει σε ισχύ προκειμένου να ενισχύσουν την τραπεζική πίστη προς την οικονομία, προσπαθώντας πλέον να επιβραδύνουν τη μεγέθυνση του δανεισμού, εξαιτίας της αναστάτωσης στις χρηματοοικονομικές αγορές την περασμένη εβδομάδα, η οποία έστειλε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η ρυθμιστική αρχή BDDK, σε δήλωσή της τη Δευτέρα, αναφέρει ότι μειώνει τον λόγο των δανείων προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού κατά 5%, στο 95%, για τις εμπορικές τράπεζες και στο 75% για τις ισλαμικές τράπεζες.

  Η αρχή προσάρμοσε ακόμη μια σειρά κανόνων σχετικών με τον υπολογισμό του συγκεκριμένου δείκτη, ενώ επέτρεψε στις τουρκικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα μέσα επίπεδα των ισοτιμιών του ξένου συναλλάγματος τον Ιούλιο στις συναλλαγές τους.

  Ο συγκεκριμένος δείκτης εισήχθη νωρίτερα εντός του 2020 προκειμένου να επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεκτείνουν τον δανεισμό, τις αγορές τουρκικών κρατικών ομολόγων και τις συναλλαγές swap με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Οι τράπεζες είχαν ζητήσει από την BDDK  να χαλαρώσει τους κανόνες την περασμένη εβδομάδα, μετά από ημέρες αποδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος και υπό τον φόβο μεγάλης αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

  Τη Δευτέρα το πρωί στις 10.08 ώρα Κωνσταντινούπολης, η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 7%, στις 7,3316 λίρες έναντι του δολαρίου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αγγίξει νέο ιστορικό χαμηλό, στις 7,4084 λίρες.

  Η νομισματική "κρίση" της τελευταίας εβδομάδας έχει οδηγήσει σε σταδιακή αναδίπλωση των τουρκικών αρχών, μεταξύ αυτών και της κεντρικής τράπεζας, από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχουν ληφθεί προκειμένου να στηριχθεί η τουρκική οικονομία εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ