Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Αυγ-2020 12:55

  Λευκορωσία: Άρχισε η φόρτωση καυσίμου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Αστραβέτς

  Λευκορωσία: Άρχισε η φόρτωση καυσίμου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Αστραβέτς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.48

  Η Λευκορωσία άρχισε σήμερα να φορτώνει καύσιμο στον πρώτο από τους δύο αντιδραστήρες του νέου, ρωσικής κατασκευής εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Αστραβέτς, και δήλωσε πως αναμένει ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εργοστάσιο στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

  Στο πρόγραμμα κατασκευής του εργοστασίου, από τη ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, το οποίο χρηματοδότησε η Μόσχα μέσω ενός δανείου ύψους 10 δισεκ. δολαρίων, αντιτίθεται η γειτονική Λιθουανία, η πρωτεύουσα της οποίας, Βίλνιους, είναι σε απόσταση μόλις 50 χλμ.

  Το Βίλνιους έχει απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από το εργοστάσιο, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του και την εθνική ασφάλεια, και μαζί με την Εσθονία και τη Λετονία εξετάζουν την επιβολή τέλους και στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία.

  Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία κινούνται προς την πλήρη αποσύνδεσή τους από το κοινό σύστημα ενέργειας της σοβιετικές εποχής έως το 2025.

  Η Λευκορωσία αρνείται ότι το εργοστάσιο συνιστά κίνδυνο και επιμένει πως πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας.

  Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε πως το εργοστάσιο σχεδιάζεται να προσθέσει τα πρώτα 1,2 γιγαβάτ από τον αντιδραστήρα VVER 1200 στο ενεργειακό σύστημα της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

  Η κατασκευή του δεύτερου αντιδραστήρα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022 και θα διπλασιάσει την ικανότητα του εργοστασίου στα 2,4 γιγαβάτ.

  Το υπουργείο ανέφερε πως το εργοστάσιο θα καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης για ηλεκτρισμό στη Λευκορωσία, αντικαθιστώντας 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και μειώνοντας τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 7 και πλέον εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ